Radar · Nyheter

Moderattopp vill se Orbáns parti lämna EPP

Moderaternas toppnamn i valet till EU-parlamentet, Tomas Tobé, vill att det ungerska regeringspartiet Fidesz och dess ledare, premiärminister Viktor Orbán, ska lämna den partigrupp på EU-nivå som också M och KD ingår i.

Moderaternas förstanamn i valet till EU-parlamentet, Tomas Tobé, anser att den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz bör lämna den partigrupp (EPP) där M och KD ingår i EU-sammanhang.

– Jag är mycket kritisk till utvecklingen i Ungern och anser inte att Fidesz bör vara kvar i partigruppen, det är dags för dem att lämna nu, säger Tomas Tobé till tidningen Metro.

Han säger att det är uppenbart att landet försöker göra om rättsväsendet på ett sätt som strider mot EU:s grundläggande värden. Han säger att M stödjer den process som EU inlett mot Ungern, något som kan sluta med att landet fråntas sin rösträtt inom unionen.

EPP avvaktar dock, även om kritiken mot Orbán och Fidesz ökat på senare tid. Inte minst sedan den ungerska regeringen inlett en kampanj mot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och den amerikanske miljardären George Soros med budskapet att de två vill låta migranter fylla Europa.