Energi

Matvaror som du inte ska slänga i onödan

Allt fler blir uppmärksamma på att en inte ska stirra sig blind på bäst-före-datum och slänga fullt ätbar mat. Som för så mycket annat gäller sunt förnuft och att lukta och smaka. Men för vissa livsmedel är bäst-före-datum inte ens praktiskt användbart, de kan hålla i princip hur länge som helst. Det gäller särskilt för socker och salt som i sig själva är konserveringsmedel men även för mycket annat i skafferiet och kylskåpet.

Ris – Om förvarat torrt och lufttätt håller vitt ris i flera år. Råris med skalet kvar håller däremot inte lika länge på grund av att fettet i skalet härsknar.

Bönor och linser – Torkade bönor och linser ska kunna hålla upp till 10 år om de förvaras torrt. Om de är vakuumförpackade och förvaras mörkt kan de till och med hålla i 30 år.”

Mjöl och pasta – Kan hålla i upp till 8 år. Förvara bara mjölet väl tillslutet och se upp för mjölbaggar.

Buljongtärningar och kryddor – Kryddor förlorar i smak och färg med tiden men kan hålla i flera år om de förvaras torrt och helst svalt.
Knäckebröd – Kan hålla i flera år om det förvaras torrt.

Vinäger – Om äppelcider- och vitvinsvinäger förvaras väl tillslutet i en ren flaska så håller de sig nästan hur länge som helst.

Sojasås – Om förpackningen är oöppnad håller soja i flera år.

Socker och salt – Alla typer av socker och rent salt håller i en evighet. Det kan dock ta upp fukt och bli hårt men om det värms upp, till exempel i mikron några sekunder så kan detta åtgärdas.

Källa: Land.se

Mer tips på hur du kan hushålla med livsmedel finns här på sidan ”Släng inte maten” från Konsumentföreningen Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV