Prenumerera

Logga in

Energi

Matvaror som du inte ska slänga i onödan

Allt fler blir uppmärksamma på att en inte ska stirra sig blind på bäst-före-datum och slänga fullt ätbar mat. Som för så mycket annat gäller sunt förnuft och att lukta och smaka. Men för vissa livsmedel är bäst-före-datum inte ens praktiskt användbart, de kan hålla i princip hur länge som helst. Det gäller särskilt för socker och salt som i sig själva är konserveringsmedel men även för mycket annat i skafferiet och kylskåpet.

Ris – Om förvarat torrt och lufttätt håller vitt ris i flera år. Råris med skalet kvar håller däremot inte lika länge på grund av att fettet i skalet härsknar.

Bönor och linser – Torkade bönor och linser ska kunna hålla upp till 10 år om de förvaras torrt. Om de är vakuumförpackade och förvaras mörkt kan de till och med hålla i 30 år.”

Mjöl och pasta – Kan hålla i upp till 8 år. Förvara bara mjölet väl tillslutet och se upp för mjölbaggar.

Buljongtärningar och kryddor – Kryddor förlorar i smak och färg med tiden men kan hålla i flera år om de förvaras torrt och helst svalt.
Knäckebröd – Kan hålla i flera år om det förvaras torrt.

Vinäger – Om äppelcider- och vitvinsvinäger förvaras väl tillslutet i en ren flaska så håller de sig nästan hur länge som helst.

Sojasås – Om förpackningen är oöppnad håller soja i flera år.

Socker och salt – Alla typer av socker och rent salt håller i en evighet. Det kan dock ta upp fukt och bli hårt men om det värms upp, till exempel i mikron några sekunder så kan detta åtgärdas.

Källa: Land.se

Mer tips på hur du kan hushålla med livsmedel finns här på sidan ”Släng inte maten” från Konsumentföreningen Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>