Radar · Nyheter

Hund smittad av dödlig sjukdom – fick avlivas

En hund av rasen australisk shepherd har avlivats efter arr ha smittats av sjukdomen HCC.

En åttaårig australisk shepherd i Alingsås drabbades av den smittsamma sjukdomen infektiös hepatit (HCC) och fick avlivas.

– Det enda sättet att skydda din hund är att vaccinera den, säger Lotta Gunnarsson, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Det var i början på februari som den sjuka hunden kom in till djursjukhuset i Alingsås.

– Hon fick blödningar, det blödde ur hud och slemhinnor samtidigt som hon hade feber och utvecklade leversvikt. Kombinationen gjorde att vi misstänkte infektiös leverinflammation, HCC, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus, till SVT Väst.

Smittad av virus

Diagnosen har senare bekräftats efter obduktion.
Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt och hunden kan dö efter att bara ha uppvisat sjukdomstecken i några timmar. Diarré, illamående, buksmärtor och hög feber är några av symtomen. För att undvika lidandet avlivas hunden.
HCC är ovanligt i Sverige då vaccin mot den dödliga sjukdomen ingår i det vanliga vaccinationsprogrammet för hundar, men vaccinationen är frivillig. Smittan kommer från ett virus som överlever bra i miljön och tål både kyla och värme. Förutom hundar kan den också drabba andra hunddjur, som rävar.
Uppdatera vaccination

– Risken för en hund att drabbas är mycket liten under förutsättning att den är vaccinerad, säger Lotta Gunnarsson.

– Det finns all anledning att basvaccinera sin hund. Det är det enda sättet på vilket man kan skydda den. Det gäller att se till att grundvaccinationerna är uppdaterade, säger Lotta Gunnarsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV