Radar · Nyheter

Utökad kameraövervakning – göteborgarna positiva

Snart kommer göteborgarna att bli övervakade av 300 nya kameror i centrum.

Polisen i Göteborg ska utöka kameraövervakningen i centrala Göteborg betydligt. Inom kort kommer 300 nya kameror att placeras vid bland annat Brunnsparken, Vasaplatsen och Järntorget. Och göteborgarna är positiva till ökad övervakning.

Polisen i Göteborg kommer under året att utöka kameraövervakningen i centrum, rapporterar Göteborgsposten. Över 300 nya kameror ska placeras ut, huvudsakligen mellan Götaplatsen och Lilla Bommen, men även vid exempelvis Järntorget och Korsvägen. Sedan tidigare har man övervakningskameror uppsatta i Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo, Biskopsgården och Tynnered.

Syftet med de nya kamerorna är att effektivisera och förbättra det förebyggande och utredande arbetet, särskilt gällande rån, våldsbrott och narkotikahandel.

Kim Kanefur som är ansvarig för projektet säger till GP att övervakningen ska ske strikt och med hänsyn till människors integritet.

– Det är väldigt viktigt att vi alltid ställer den frågan till oss själva: Varför ska vi ha en kamerapunkt? Det här är ett förtroende som polisen har fått och det ska vi absolut inte utnyttja på fel sätt.

Men att den personliga integriteten skulle inskränkas är inget som verkar oroa göteborgarna. I den lokala Som-undersökningen som presenterades uppgav hela 76 procent av de svarande att ökad kameraövervakning på allmän plats är ett bra förslag. Endast 10 procent ansåg att det var dåligt. Detta ligger i linje med svenska folkets åsikter generellt: Som-institutets analyser visar att vi har blivit betydligt mer positiva till övervakning av olika slag de senaste åren. Det innefattar, utöver kameraövervakning, till exempel telefonavlyssning och post- och paketkontroll.

De flesta positiva till kameraövervakning

Mycket bra: 44 %
Ganska bra: 32 %
Varken bra eller dåligt: 14 %
Ganska dåligt: 7 %
Mycket dåligt: 3 %
Källa: Som-undersökningen i Göteborg 2017