Radar · Nyheter

Hon vill lyfta fram svarta kvinnor och ickebinära

Veronica Odetunde står bakom utställningen Black history month och eventet Black herstory som arrangeras på Blå stället i Angered på lördag.

Under februari månad uppmärksammas Black history month på flera håll i världen. Nu har initiativet spridit sig även till Göteborg, tack vare Veronica Odetunde som arrangerar Black herstory på Blå stället nu på lördag. Här ligger fokus på inflytelserika svarta kvinnor och ickebinära.

År 1976 började februari uppmärksammas som Black history month i USA. Sedan dess har även länder som Kanada, Nederländerna och Storbritannien följt efter – och nu även Göteborg, efter ett initiativ från att arrangören Veronica Odetunde. På lördag anordnas Black herstory på Blå stället i Angered, med fokus på svarta kvinnor och ickebinära som vill göra skillnad och inspirera genom sin konst.

Veronica Odetunde berättar att hon firade Black history month i USA när hon bodde där, och när hon kom tillbaka till Sverige insåg hon att det finns ett stort behov av att göra likadant även här. Speciellt i Göteborg, en stad som inte ger utrymme för svarta kvinnor och ickebinära, tycker hon.

– Det görs väldigt lite i Göteborg som syftar på att lyfta svarta kvinnor och ickebinära. Jag vill visa vad de verkligen kan göra när de får möjlighet. Jag vill se en förändring i hur folk ser på dem, och jag tror det här kommer att bli som första steg för att göra skillnad, säger hon.

Veronica Odentun hoppas att eventet ska göra att målgruppen får synas och höras mer. Hon är själv inspirerad av de många svarta kvinnor och ickebinära som hon mötte i USA, som hade viktiga positioner och var inflytelserika i samhället. Genom arrangemanget vill hon bidra till att bryta normen kring målgruppen och främja deras chanser att uttrycka sig själva.

– Jag vill ändra den gräsliga bilden som målas upp ibland av just svarta kvinnor och ickebinära. Jag vill visa vad vi hade kunnat göra om vi hade fått möjligheten, och speciellt här i Göteborg. Därför är detta så viktigt för mig, säger hon.

I samband med eventet finns en utställning på Blå stället som pågått under hela februari och innehåller konst och andra verk av svarta kvinnor och ickebinära. Veronica Odetunde har själv länge varit intresserad av konst, liksom av frågor som handlar om mänskliga rättigheter, rasism, feminism och annat som rör minoritetsgrupper. Att kunna arrangera detta betyder mycket för henne.

– Det här är oerhört viktigt för mig, och också viktigt för samhället. Man måste jobba på att inkludera alla och hjälpa alla att få lika mycket utrymme. Och det känns väldigt härligt att kunna göra något sådant här, säger hon.

Genom utställningen och eventet vill hon att svarta kvinnor och icke-binära ska kunna framträda och nå ut med sin konst. Hennes förhoppning är att det ska bli ett årligt event, och hennes absolut största ambition är att kvinnor och ickebinära ska få en plattform. Men alla är välkomna att vara med, säger hon.

– Det är gjort av svarta kvinnor och ickebinära, men till för alla – det är verkligen öppet för alla att komma och ha kul. Det är väldigt viktigt att alla ska känna sig inkluderade och välkomna, säger Veronica Odentun.

Under eventet kommer det att finnas bland annat mingel och musik, poesiframträdande, presentation av utställarna och en loppis. Dessutom har den prisbelönade poeten Mariama Jobe bjudits in för att framträda med sin diktsamling Sannu. Veronica Odetunde ser fram emot lördag och hoppas att det hela ska bli uppskattat.

– Jag hoppas verkligen att det ska gå bra, att deltagarna ska ha kul och att de kommer att både inspirera och bli inspirerade av andra.