Zoom

”Här kan barn få vara barn”

Sveriges första leksaksbibliotek har blivit en mötesplats i Majorna.

För ett år sedan öppnade Sveriges första Leksaksbibliotek i Fixotekets lokaler i Majorna. Det har blivit en lokal samlingsplats för både barn och vuxna, och alldeles nyligen fick grundarna besked om fortsatt finansiering från Arvsfonden.

När Syre Göteborg besöker Leksaksbiblioteket i Majorna är William och Naod i full fart med att utforska utbudet: pussel, bilmattor, glitterpennor och träklossar. William har varit här med sin mamma Tina flera gånger tidigare, men för Naod och mamma Hiwa Ayele är det första gången.

– Vi blev rekommenderade att gå hit av en vän. Det är jättebra; här kan barn träffa andra barn och även föräldrar kan umgås, säger Hiwa Ayele.

Tina håller med:

– Här finns en massa saker som barn kan leka med. William är en kreativ person och tycker om att göra pärlplattor. Men favoritleksaken är tältet, säger hon och pekar på ett rött och vitt tält stort nog att krypa in och gömma sig i.

Leksaksbiblioteket är också en friare plats än vanliga bibliotek, säger Hiwa Ayele.

– Där ska det vara tyst eftersom folk sitter och läser och vill vara i fred. Här kan barn få vara barn.

Ständigt nya besökare

Lina Wellman, som var med och drog igång verksamheten för knappt ett år sedan, berättar att det är nu det har börjat rulla på. Vid nästan varje öppettillfälle kommer det nya besökare som fått tips om Leksaksbiblioteket av bekanta, läst om det i tidningen eller sett en affisch på stan. Många vill förstås leka eller låna leksaker, men andra vill bara prata lite. Biblioteket, och Fixoteket som helhet, har blivit en mötesplats i Majorna.

– Många kommer in och undrar ”Vad är det här för ett ställe?” och så får man berätta om alla de olika verksamheterna. Det pratas mycket om vikten av tillit i samhället just nu, och möten skapar ju tillit. När det gäller den sociala hållbarheten har det här verkligen prickat rätt, säger Lina.

Leksaksbiblioteket drivs idag med pengar från Allmänna arvsfonden och projektet Sharing city Göteborg. Så sent som i förra veckan kom beskedet att verksamheten kan drivas vidare ytterligare ett år med medel från Arvsfonden, vilket ökar chanserna att hinna bygga en stabil grund att stå på.

– Ett av våra medlemskap bygger på engagemang. Har man tillräckligt mycket engagemang kan man till viss del driva det här ideellt, eller ”engagerat”, så att säga. Det kommer att ta tid att bygga upp den basen, för beteendeförändringar tar tid. Men nu börjar vi se att det händer saker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV