Radar · Nyheter

Ett mer tillgängligt Röhsska nyöppnar

Foajén i Röhsska museet som nyöppnar på lördag.

Efter att ha varit stängt i två år öppnar Röhsska museet igen på lördag. Med bland annat en ny hiss har man gjort lokalerna mer tillgängliga för besökarna.

På lördag 23 februari står Röhsska museet åter redo att välkomna sina besökare. Museet har varit stängt i två år för renovering och när man nu nyöppnar är det med mer tillgänglighetsanpassade lokaler. Nu har museet en ny entré med hiss från Vasagatan, en ombyggd foajé samt nya toaletter, skötrum och barnvagnsparkering i källarplanet.

– Nu kan besökare med funktionshinder eller de som kommer med barnvagn på ett enkelt sätt kan ta sig in i museet, säger museifchef Nina Due i ett pressmeddelande.

Även om mycket har förändrats under renoveringen har museet kvar sitt historiska utseende. Varsamma metoder har använts för att kunna bevara det kulturhistoriska värdet.

– Röhsska museet byggdes 1916 och på den tiden användes material och byggteknik som inte håller dagens miljökrav. Därför genomförde vi ett saneringsarbete, vilket påverkade tidplanen. Men det är något man alltid får räkna med när man bygger om i gamla hus, säger Siman Jasim, projektledare på Higab som äger och förvaltar Röhsska.