Radar · Nyheter

Bostadsbyggandet ökar

Bostadsbyggandet ökar allra mest i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo.

Byggandet av nya bostäder i Göteborg ökade i fjol. Knappt 5200 nya bostäder påbörjades under 2018, vilket är en ökning med nästan 40 procent. Men Hyresgästföreningen vill se fler hyresrätter.

Under 2018 sattes spaden i backen för 5 195 nya bostäder i Göteborg, en ökning med nästan 40 procent jämfört med året innan. De flesta av de nya bostäderna ligger i flerfamiljshus, medan siffrorna för så kallade egna hem är i princip oförändrade. Allra mest byggs det i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, där hela en tredjedel av de nya bostäderna påbörjades.

Det påbörjades betydligt fler bostadsrätter än hyresrätter – 2 656 respektive 1 565 stycken – under fjolåret. Hyresgästföreningens hade hellre sett en annorlunda fördelning, men är samtidigt positiva.

– Det är viktigt att staden bygger fler hyresrätter eftersom det är en boendeform som passar alla. Samtidigt är det inte bara viktigt att det byggs, utan också var det byggs.

– Därför är det särskilt glädjande att det startades fler hyresrätter än bostadsrätter i Askim-Frölunda-Högsbo förra året. Där finns det i dag mycket ägt boende och därför är det bra att vi får se en ökad blandning av upplåtelseformer i det området, säger Stefan Kudryk, bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen i västra Sverige, i ett pressmeddelande.