Radar · Nyheter

Stadens transporter ska bli fossilfria till 2030

Alla transporter inom Göteborgs stad ska vara fossilfria senast 2030.

Nyligen antog Göteborgs stad Fossilfritt Sveriges transportutmaning. Det innebär att alla transporter som sker i staden egna verksamheter ska vara fossilfria till 2030.
För att kunna bidra till att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer har Göteborgs stad antagit transportutmaningen, som är en del av initiativet Fossilfritt Sverige. Det innebär att alla utförda och inköpta transporter inom stadens verksamhet ska vara fossilfria senast år 2030.

Satsningen innebär bland annat att personbilar i Göteborgs stads fordonsflotta och bilpooler ska kunna använda fossilfria resurser som redan finns, exempelvis el, vätgas, biogas och HVO. Dessutom har utmaningen fokus på resepolicyn för anställda, vilket innebär att sådana tjänsteresor kommer att planeras på ett sätt som är mindre skadligt för miljön och att inköpta transpotttjänster ska vara fossilfria.

– Det är viktigt att påpeka att den här specifika utmaningen gäller stadens egen verksamhet, inte alla transporter som passerar genom och i Göteborg. För att få ned den totala mängden utsläpp av fossila bränslen jobbar vi på många olika sätt och på många olika fronter. Med transportutmaningen lägger vi in ytterligare en växel, säger Mathilda Edlund utredare på miljöförvaltningen i ett pressmeddelande.

Flyget är inte inkluderat i satsningen.