Radar · Nyheter

Konflikten djupnar i Socialdemokraterna

Anna Johansson, Socialdemokraternas ordförande i Göteborg, avgår till följd av de interna konflikterna i partiet.

Läget inom Socialdemokraterna i Göteborg blir allt mer ansträngt. Ann-Sofie Hermansson har skickat in en överklagan till partistyrelsen efter att kommunfullmäktigegruppen valt att avsätta henne. Samtidigt har ordförande Anna Johansson meddelat att hon avgår.

Turerna i krisen inom Socialdemokraterna i Göteborg fortsätter. Efter att distriktsstyrelsen krävt Ann-Sofie Hermanssons avgång avsattes hon också som gruppledare av fullmäktigegruppen, tillsammans med sin partisekreterare. Hermansson har svarat med att skicka in en överklagan till partistyrelsen i Stockholm.

“Jag beklagar verkligen att jag behöver överklaga dessa beslut. När jag ändå gör det, så är det för att värna partiet i Göteborg långsiktigt. Vi kan inte ha en situation där stadgarna av en del partimedlemmar läggs åt sidan, för att tillfälliga och sent sammankallade möten ska tillåtas fatta stadgevidriga beslut. Jag upplever agerandet av kommunfullmäktigegruppen som ett sätt att förekomma, rent av manipulera, det beslut om mitt fortsatta förtroende som distriktskongressen ska ta den 3 mars. Därför överklagar jag.”, skriver hon bland annat i överklagandet.

Hermansson valde också att utebli från måndagens möte med kommunfullmäktigegruppen.

Anna Johansson lämnar sin post i april

Som en följd av stridigheterna meddelade partiordförande Anna Johansson förra veckan att hon lämnar sin post vid partidistriktets årskongress i april. I ett uttalande ger hon tre anledningar till beslutet:

“För det första för att en gång för alla dementera att det som nu händer i vårt parti handlar om en personstrid där jag vill klamra mig fast vid makten. För det andra för att min förhoppning om att kunna  lösa konflikten på ett konstruktivt sätt inte infriats, tvärtom. Och för det tredje (och kanske viktigaste) för att ge er medlemmar och föreningar en rimlig chans att nominera efterträdare innan årskongressen.”

Anna Johansson avgår alltså vid den ordinarie årskongressen. Huruvida Ann-Sofie Hermansson ska få sitta kvar eller inte avgörs tidigare, vid en extrainsatt kongress den 3 mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV