Radar · Nyheter

Konflikten djupnar i Socialdemokraterna

Anna Johansson, Socialdemokraternas ordförande i Göteborg, avgår till följd av de interna konflikterna i partiet.

Läget inom Socialdemokraterna i Göteborg blir allt mer ansträngt. Ann-Sofie Hermansson har skickat in en överklagan till partistyrelsen efter att kommunfullmäktigegruppen valt att avsätta henne. Samtidigt har ordförande Anna Johansson meddelat att hon avgår.

Turerna i krisen inom Socialdemokraterna i Göteborg fortsätter. Efter att distriktsstyrelsen krävt Ann-Sofie Hermanssons avgång avsattes hon också som gruppledare av fullmäktigegruppen, tillsammans med sin partisekreterare. Hermansson har svarat med att skicka in en överklagan till partistyrelsen i Stockholm.

“Jag beklagar verkligen att jag behöver överklaga dessa beslut. När jag ändå gör det, så är det för att värna partiet i Göteborg långsiktigt. Vi kan inte ha en situation där stadgarna av en del partimedlemmar läggs åt sidan, för att tillfälliga och sent sammankallade möten ska tillåtas fatta stadgevidriga beslut. Jag upplever agerandet av kommunfullmäktigegruppen som ett sätt att förekomma, rent av manipulera, det beslut om mitt fortsatta förtroende som distriktskongressen ska ta den 3 mars. Därför överklagar jag.”, skriver hon bland annat i överklagandet.

Hermansson valde också att utebli från måndagens möte med kommunfullmäktigegruppen.

Anna Johansson lämnar sin post i april

Som en följd av stridigheterna meddelade partiordförande Anna Johansson förra veckan att hon lämnar sin post vid partidistriktets årskongress i april. I ett uttalande ger hon tre anledningar till beslutet:

“För det första för att en gång för alla dementera att det som nu händer i vårt parti handlar om en personstrid där jag vill klamra mig fast vid makten. För det andra för att min förhoppning om att kunna  lösa konflikten på ett konstruktivt sätt inte infriats, tvärtom. Och för det tredje (och kanske viktigaste) för att ge er medlemmar och föreningar en rimlig chans att nominera efterträdare innan årskongressen.”

Anna Johansson avgår alltså vid den ordinarie årskongressen. Huruvida Ann-Sofie Hermansson ska få sitta kvar eller inte avgörs tidigare, vid en extrainsatt kongress den 3 mars.

Radar · Inrikes

Sympatiåtgärd mot Tesla kan fortsätta – tillfälligt

Banderoll från IF Metall med texten ’konflikt’ utanför Tesla-anläggning i Malmö på måndagen.

Teslas krav att Postnord ska lämna ut elbilsjättens registreringsskyltar avslogs på tisdagseftermiddagen av Solna tingsrätt. Medan Norrköpings tingsrätt gett Tesla rätt, att Transportstyrelsen måste lämna ut skyltar. Fackförbundet ST anser att domsluten kan ifrågasättas.

På måndagen stämde Tesla både Transportstyrelsen och Postnord för att elbilsjättens registreringsskyltar till nya bilar inte levereras, på grund av sympatiåtgärder i den pågående konflikten om kollektivavtal med IF Metall.

– Här handlar det om ett antal registreringsskyltar som inte kommer levereras ut, det bedömdes sammantaget att det inte var tillräckligt bråttom för att fatta ett beslut utan att höra Postnord, säger Patrik Alm, domaren som beslutade i målet, till TT.

Nu har Postnord tre dagar att yttra sig, därefter tas ett nytt beslut om Teslas stämningsansökan, som lämnades in på måndagen. Detta på grund av postblockaden som fackförbunden Seko och ST lagt och innebär att registreringsskyltar till nyregistrerade bilar inte levereras.

Tesla stämde även Transportstyrelsen på måndagen och fick redan samma dag ett beslut om att myndigheten tillfälligt måste lämna ut registreringsskyltarna. Detta trots att ingen stridsåtgärd pågår på Transportstyrelsen, enligt ST.

Fackförbundet anser att Tesla med sina stämningsansökningar utmanar inte bara den svenska modellen, utan även det svenska förvaltningssystemet. ST framhåller att strejkrätten i Sverige regleras i grundlagen, vilket gör den starkare juridiskt än de lagar och förordningar som styr postgång och hantering av registreringsskyltar. Och enligt ST kan Norrköpings tingsrätts tillfälliga beslut ifrågasättas, då det innebär att tillverkaren av registreringsskyltarna åläggs att utfärda dem.

– Det finns inget lagstöd för att Transportstyrelsen ska tvingas delegera den myndighetsutövningen till ett företag, bara för att ett stort amerikanskt multinationellt bolag vill ha det så, menar Åsa Erba Stenhammar, ordförande för ST.

Gällande Postnords agerande i samband med konflikten anser ST anser att Tesla borde vända sig till Post- och telestyrelsen, som är tillståndsmyndighet för Postnords postverksamhet. Inte till domstol.

– Tesla tycks inte acceptera att svenska myndigheter förhåller sig neutrala till konflikter på arbetsmarknaden, vilket är reglerat i lag. Då är det viktigt att det svenska rättssystemet står pall och att de instanser som hanterar processen är de som har expertisen för lagstiftningen det aktuella fallet. Vi menar därför att tingsrätten inte har behörighet att pröva Teslas stämningsansökan, säger Åsa Erba Stenhammar.

Radar · Arbetskritik

Tesla stämmer Transportstyrelsen

Elon Musk har kallat konfliktåtgärderna som hindrar Teslas bilar från att rulla ut på vägarna i Sverige för ”galenskap”.

Efter en månads konflikt mellan Tesla och IF Metall, och en rad stridsåtgärder från sympatiserande fackförbund, väljer den amerikanska elbilsjätten att stämma svenska staten.

IF Metalls strejk på Teslas samtliga bilverkstäder och serviceställen i Sverige har nu pågått i precis en månad. Den inleddes efter fem år av försök till förhandlingar för att teckna kollektivavtal. Tesla fortsätter vägra och ett antal fackförbund har vidtagit sympatiåtgärder för att stödja IF Metall i konflikten.

Det innebär bland annat att inga registerskyltar levereras och att nya Teslabilar inte kan rulla ut på vägarna. ”Galenskap”, utbrast Elon Musk på sin mikroblogg X när nyheten nådde honom förra veckan. Nu stämmer elbilsbolaget Transportstyrelsen, något som Dagens industri (DI) var först med att rapportera.

”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver Tesla enligt handlingar som på måndagen lämnades in till Norrköpings tingsrätt, rapporterar DI.

Fackförbundet ST konstaterar i ett pressmeddelande att Transportsstyrelsens distribution av registreringsskyltar till Tesla inte är föremål för någon konfliktåtgärd. ST:s sympatiåtgärd består i en blockad av Postnords leverans av post och paket till Tesla, och sker i enlighet med medbestämmandelagen (MBL), betonar fackförbundet.

– En av grunderna i den svenska modellen är att parterna på arbetsmarknaden förhandlar och åstadkommer fredsplikt genom att teckna kollektivavtal. Tesla väljer istället att gå till domstol. Det visar att man inte accepterar de regler som råder här. Men lösningen för Tesla att få fredsplikt finns inte i domstolen, den finns i den förhandling som pågår med IF Metall för att teckna ett kollektivavtal, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST.