Radar · Nyheter

Stor rörelseglädje på cykelläger

Cyklisten Signe och Bengt Lyngbäck, initiativtagare till lägret, avslutar en lyckad cykeltur.

Det är ett soligt sportlov i Göteborg, och många tar tillfället i akt att hitta på aktiviteter utomhus. Men i Pjäshallen i Göteborg är det full fart med barn och ungdomar som istället valt att stanna inne för att lära sig att cykla.

Så fort man kommer in Pjäshallen möter man väldigt glada ansikten. Det är liv och rörelse i salen, med 12 barn med intellektuell funktionsvariation som är uppdelade i två grupper. ”Jag kan cykla” är ett initiativ som arrangeras för första gången i Göteborg i samarbete mellan FUB Stockholm, FUB Göteborg och Göteborgs parasportförbund. Det är en del i ett treårigt projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Initiativet syftar till att sprida rörelseglädje bland barn och unga med intellektuell funktionsvariation och pågår hela sportlovsveckan.

Bengt Lyngbäck, samordnare och en av inititaivtagarna, har tänkt länge på detta och är väldigt glad över att se det bli verklighet.

– Jag har tänkt på att göra detta sedan tio år tillbaka. Men det gäller att hitta rätt personer och det gjorde jag till slut, säger han och skrattar.

Det som gör detta projekt unikt är att deltagarna får prova en ny metod som nu introduceras i Sverige, berättar Bengt Lyngbäck. De använder specialbyggda cyklar som skiljer sig från andra cyklar genom att ha valsar, istället för den vanliga trehjuliga cykel som man brukar lära sig cykla på. Tanken är att man ska börja med att cykla på de valsade cyklarna, och så småningom fortsätta på den vanliga tvåhjuliga cykeln. Dessutom har varje barn två ledare som hjälper till och stöttar när det behövs.

– Det finns en studie som visar att den här metoden är väldigt framgångsrik för människor som har intellektuell funktionsnedsättning. Och jag märkte redan från första dagen en utveckling hos vissa deltagare. Det är klart det tar lite tid och vissa är fortfarande försiktiga, men det är en bra start, säger Bengt Lyngbäck.

På lägret används specialbyggda cyklar med valsar istället för stödhjul
På lägret används specialbyggda cyklar med valsar istället för stödhjul. Foto: Shireen Murad

På bänken bredvid sitter några deltagare och vilar efter en runda med cykeln, medan andra fortsätter att cykla omkring. Inte bara deltagarna verkar ha kul, utan även ledarna som springer runt med cyklisterna för att motivera dem och se till att de cyklar tryggt. Vera Ahlinder och Elsa Bengtsson är två av ledarna som valt att tillbringa sportlovet med cykellägret. De hjälper Signe, som tycker att det här är en jättebra aktivitet och säger att hon vill cykla i morgon också. Vera Ahlinders yngre syster är också en av deltagarna, så det kändes bra för henne att få testa en ny roll genom cykellägret.

– Det känns så bra och kul att vara här. Vi ska se till att barnen har det så tryggt som möjligt, vi följer dem under hela turen och peppar och motiverar, säger Vera Ahlinder. Elsa Bengtsson kände direkt att det var något hon skulle vilja testa, när hon fick frågan om att vara ledare.

– Det är så kul att vara delaktig i detta, speciellt när man ser hur deltagarna utvecklas under tiden.

Efter att den avsatta tiden på 90 minuter per grupp har passerat, samlas alla deltagarna och ledaren och spelar några avslutningsspel. Sofia Mohammad är också en ledare och berättar att detta är ett väldigt givande sportlov för henne.

– Deltagarna lär sig mycket och har så mycket kul här. Även jag har lärt mig lite om hur man kan jobba med barn som har särskilda behov. Det är något som jag inte kunde tidigare, säger hon.

Stina Wikström jobbar på Göteborgs parasportförbund och tycker även hon att cykellägret är ett väldigt bra projekt.

– Vi vill att alla här ska ska känna rörelseglädje, därför är detta så viktigt, säger Stina Wikström.

Göteborgs parasportförbund arrangerar även andra aktiviteter för både barn och vuxna med intellektuell funktionsvariation under sportlovet, allt ifrån dans, musik, cykling och bowling – allt med syfte att skapa ett meningsfullt sportlov.

Behovet bland barn och unga att få utveckla sin rörelse finns alltid, menar Bengt Lyngbäck. Till sommaren kör de igång ett nytt cykelläger, vilket han ser väldigt fram emot.

– Vi vill förstärka det som fungerar, vi vill uppmuntra barnen och skapa möjligheter för dem. Det är så viktigt att se att de verkligen kan och vill, och förstärka detta på alla möjliga sätt, avslutar han.