Energi · På gång i Göteborg

Hallå där Maja Rosén! …

Maja Rosén, Vi håller oss på jorden.

…som tog initiativ till nätverket Vi håller oss på jorden och som besöker Ekocentrum den 20 februari.

Vad var det som fick dig att engagera dig i klimatfrågan?

– Sedan jag själv för drygt tio år sedan insåg hur allvarlig klimatkrisen är har jag personligen försökt minimera mina utsläpp genom att avstå från att flyga och köra bil, äta veganskt och så vidare. I sociala sammanhang har jag inte riktigt vetat hur jag ska bete mig när flygresor kommer på tal. Jag har ofta inte sagt något alls men ångrat det efteråt. Förra året gav jag mig själv ett nyårslöfte om att våga vara socialt obekväm och ställa frågor om klimatet när människor berättar om sina flygresor. Jag insåg snabbt att det faktiskt går bra att prata om det här, och framför allt att de flesta inte känner till hur allvarlig klimatkrisen är eller hur stor klimatpåverkan flyget har. Därför bestämde jag mig för att starta Vi håller oss på jorden.

Er kampanj Flygfritt 2020 vill få minst 100 000 personer att välja bort flygresor. Vad har ni fått för gensvar?

– Gensvaret har varit överväldigande positivt. Det märks att många är oroliga för klimatet och att fler och fler är beredda att avstå från att flyga, även de som tidigare flugit mycket. Kampanjen har uppmärksammats av media från ett tiotal länder och drivs nu även i Danmark och Storbritannien och fler länder är på gång.

Du och Samuel Plumppu besöker ju Ekocentrum nästa vecka. Vad kommer ni prata om?

– Vi kommer att prata om vad det är som gör att så många fortsätter att flyga trots att vi befinner oss i en akut klimatkris och om varför en av de viktigaste sakerna man som enskild individ kan göra för klimatet är att avstå från att flyga. Vi kommer också att prata om vikten av att våga prata om klimatet med andra och hur man kan göra det utan att bli en glädjedödare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV