Radar · Nyheter

Hallå där…

Matilda Johansson, Scenkonstgalans galageneral.

Årets Scenkonstgala är den femte i raden. Vad kan vi förvänta oss i år?

– Årets tema är bubblor, och vi kan vi förvänta oss en bubblande scenkonstgala som är full av glamour. Det här är en kärleksförklaring till scenkonsten som tar upp allt från dans och teater till performance och opera. Vi har tio kategorier med tre nominerade i varje, plus prisutdelare och artister. I år har vi också en större jurygrupp än tidigare. Det är en väldigt stor maskin.

Era kategorier skiljer sig från andra galors – ni prisar till exempel Årets katharsis och Årets magi. Berätta mer!

– Det är för att hitta en lekfull ingång och för att fokusera mer på hyllningar än på konkurrens. Vi vill inte prisa bästa skådespelare eller bästa regissör, för scenkonst är ett kollektivt arbete som inkluderar allt från producenten till scenografen till den som står på scenen. Därför behöver vi kategorier där konsten står i fokus, istället för det ensamma geniet. Våra kategorier är mer beskrivande: scenkonst kan ju verkligen vara magi.

Hur mår svensk scenkonst just nu, tycker du?

– Det skapas hur många spännande, gränsöverskridande verk som helst idag. Samtidigt finns det en rädsla gällande finansieringen, eftersom det inte blir någon uppräkning av bidragen. I Skåne ligger förslaget att de regionala stöden till fria utövare ska tas bort, till exempel, och den risken ser vi även på andra håll. I och med de politiska strömningarna finns en stor rädsla för att man inte ser vikten av det fria kulturlivet.