Radar · Nyheter

Extrainsatt S-kongress avgör Hermanssons öde

Ann-Sofie Hermanssons öde inom Socialdemokraterna avgörs på en extrainsatt distriktskongress den 3 mars.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse meddelade i veckan att de inte längre har förtroende för gruppledaren Ann-Sofie Hermansson. Domen fälls av ombuden på en en extrainsatt kongress den 3 mars.

Sedan i måndags pågår en intensiv maktkamp inom Socialdemokraterna i Göteborg. Under måndagen meddelade distriktsstyrelsen, med ordförande Anna Johansson i spetsen, att man inte längre har förtroende för gruppledaren Ann-Sofie Hermansson. Hermansson svarade med att hålla en egen presskonferens där hon meddelade att hon inte tänker avgå självmant, utan att det måste vara upp till partikongressen att fälla avgörandet.

Socialdemokraterna kommer nu att hålla en extrainsatt partikongress den 3 mars, där 237 lokala ombud samlas för att avgöra utgången.

Distriktsstyrelsen kritiserar Ann-Sofie Hermansson för att ha bedrivit en egen politisk inriktning som inte är förankrad i partiet. De pekar också på ett bristande ledarskap och dålig arbetsmiljö. Flera partikollegor som jobbat nära Hermansson, däribland Shahbaz Khan som nyligen lämnade sin plats som kommunalråd, har gått ut i media och skrivit under på den bilden.

Hermansson själv slår ifrån sig kritiken. På sin blogg skriver hon att det vid tillfällen har uppstått “en del friktion och vissa meningsskiljaktigheter kring arbetssättet”, men att detta inte kan sägas vara uppenbara arbetsmiljöproblem.

”I själva verket är det naturligtvis så att denna typ av utmaningar existerar i varje politisk gruppering i varje givet läge. Sådan är helt enkelt politiken. Som chef har man då ansvaret – när det inte helt och hållet går att komma överens – för att peka ut riktningen och att sätta ned foten”, skriver hon.

De kommande tre veckorna kommer sannolikt att bli en dragkamp om vilken bild som är den sanna. Ann-Sofie Hermansson säger i en intervju med Göteborgsposten att hon bland annat kommer att lägga ut sitt telefonnummer på sociala medier.

– Alla ska känna att de kan slå en signal för att få veta vad som händer. Jag förstår att folk har frågor nu, säger Ann-Sofie Hermansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV