Radar · Nyheter

Hermansson vill stanna trots avgångskravet

Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, kallade till presskonferens på måndagsförmiddagen med anledning av distriktsstyrelsens avgångskrav.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg har inte längre förtroende för gruppledaren Ann-Sofie Hermansson och kräver nu hennes avgång. Men Hermansson avgår inte frivilligt, och nu ska en extrainsatt distriktskongress få avgöra frågan.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att Ann-Sofie Hermansson ska lämna sin post som partiets gruppledare i Göteborg. Beslutet togs i söndags av en enig styrelse som menar att samarbetet med Hermansson inte har fungerat och att hon vid flera tillfällen har bedrivit en politik som saknat förankring i partiet.

Bland annat nämner man den planerade försäljningen av hyresrätter i Rannebergen och att Hermansson ska ha undanhållit information. Man menar också att arbetsmiljön i stadshuset brustit och hänvisar till att kommunalrådet Shahbaz Kahn (S) i helgen meddelade att han lämnar sin plats i kommunstyrelsen.

"Ett misslyckande för oss som parti"

Enligt distriktsstyrelsen har problemen pågått under en längre tid och man ska vid flera tillfällen ha försökt hitta en lösning tillsammans med Ann-Sofie Hermansson utan att lyckas.

”Att behöva uttala ett misstroende är ett misslyckande för oss som parti men vi ser ingen annan lösning då de dialogerna som förts och de försök till förändring som gjorts inte har gett resultat.”, skriver man i en kommentar på hemsidan.

Om inte Hermansson avgår självmant kommer det att hållas en extrainsatt distriktskongress inom två veckor där frågan ska avgöras – detta knappa två månader innan den ordinarie kongressen, som hålls i början av april.

Lämnar inte självmant

Ann-Sofie Hermansson ämnar dock inte lämna sitt uppdrag, sade hon under en presskonferens på måndagsförmiddagen. Hon säger sig känna ett brett stöd från det övriga partiet och menar att det hela är ett maktspel från framför allt Anna Johansson, distriktsstyrelsens ordförande.

– Anna Johansson har valt att ta den här striden. Vi har kongress om mindre än två månader i Göteborg och det hade varit lätt att vänta till dess. Jag menar att det egentligen rör sig om en symbolhandling.

Hermansson vill låta just distriktskongressen, som valde henne från början, avgöra frågan.

– Det är där man blir återvald, alternativt ersatt, så jag har inga problem med att man tar upp frågan där. Jag tycker däremot inte att det finns skäl att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker så.