Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

I morgon, lördag, finns två möjligheter att lyssna på författaren Marie Hermansson som pratar om boken Den stora utställningen på Konstmuseet.

Litteratur: Bokprat med Marie Hermansson

Hör Marie Hermanson berätta om sin senaste roman Den stora utställningen som utspelar sig då Göteborg firade 300 år med en stor jubileumsutställning. Hermansson kommer att prata om verkligheten bakom boken och varför denna fascinerat henne. Bokpratet följs av signering.
Tid: 13.00 och 15.00
Plats: Göteborgs konstmuseum
Kostnad: 0–80 kronor.

Konstvernissage: Vivian Caccuri + Ditte Ejlerskov

Två separatutställningar inleder utställningsåret 2019 på Röda sten: A soul transplant av Vivian Caccuri och Can you hear me? av Ditte Ejlerskov. Rihanna, myter och genetiska likheter mellan människor och myggor är några av de områden som konstnärerna intresserar sig för.
Tid: 14.00–21.00
Plats: Röda sten
Kostnad: Gratis.

Musik: Martha High & The Soul Cookers

Soulgudinnan Martha High utforskar sitt musikaliska arv under en pågående resa där hon tillsammans med The Soul Cookers bjuder på allt från old school till new school – jazz, soul, blues och funk. Hon har sjungit med James Brown i 30 år och har många fler fina meriter i bagaget.
Tid: 18.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 250 kronor.

Musik: Nils Frahm

Nils Frahm är den tyska, neoklassiska kompositören som lyckats riva murarna kring den klassiska musiken genom att låta den möta intelligent elektronisk dansmusik. Med nya hyllade skivan All Melody i ryggsäcken åker Nils Frahm nu på en efterlängtad turné med ett stopp på Konserthuset.
Tid: 19.00–23.00
Plats: Konserthuset
Kostnad: 375 kronor.

Den tyska, neoklassiska kompositören Nils Frahm blandar klassiskt med elektonica
Den tyska, neoklassiska kompositören Nils Frahm blandar klassiskt med elektonica. Foto: Björn Larsson Rosvall/T

Musik: Lustans Lakejer

Lustans Lakejer gav 1999 ut sitt efterlängtade comebackalbum Åkersberga som gick direkt in på albumtopplistan, fick lysande kritik och ledde till en utsåld turné. I februari fyller Åkersberga 20 år och för att fira detta ger Lustans Lakejer två exklusiva konserter, varav en på Pustervik.
Tid: 19.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 370 kronor.

10 februari

Samtal: Poesisamtal – ekokrisen

Planetlyrikern Jonas Gren skriver klimatkritisk poesi. Nu är han aktuell med Dälden där de blommar. Aase Berg skriver också en miljömedveten poesi. Tillsammans med litteraturkritikern och översättaren John Swedenmark samtalar och läser de dikter om och ur ekokrisen.
Tid: 14.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

11 februari

Teater: De andras drömmar

Stadsbiblioteket bjuder in till läsning av Niklas Rådströms pjäs De andras drömmar. Texten är baserad på intervjuer av avhoppade israeliska soldater och före detta palestinska fångar. På poetiska vägar närmar sig pjäsen händelser av grymhet och förstörelse. Rådström samtalar också själv om sin text.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Niklas Rådström
Niklas Rådström. Foto: Marcus Ericsson/TT

12 februari

Barnlitteratur: Författarbesök: Lena Arro

Författaren Lena Arro kommer till Torslanda bibliotek och berättar om sina böcker och sitt skrivande. Hon delar med sig av sina bästa skrivtips genom lite skrivövningar. Hennes senaste bok är rysaren Linje 15 till Rannebergen som utspelar sig på en spårvagn i Göteborg sent på Halloween.
Tid: 10.00–12.00
Plats: Torslanda bibliotek
Kostnad: Gratis.

Samtal: Falska nyheter

Vad gör sociala medier med oss som människor? Vad händer med demokratin om inte alla kommer till tals? Stadsbiblioteket bjuder in till samtal mellan Stefan Eklund, Borås tidning, och Åsa Larsson, Viralgranskarna. Moderator är Marie Grusell, universitetslektor vid JMG, Göteborgs universitet.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Film: Ingen skall undkomma

”Den första berättelsen om nazistiska krigsförbrytare”. Med de orden marknadsfördes denna minst sagt brutala skildring av nazismen. Filmen var en av de första som André de Toth gjorde efter att han flytt till USA, och den bygger till viss del på det som regissören själv bevittande innan han flydde.
Tid: 18.30–20.00
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 70 kronor.

13–17 februari

Film: Franska filmfestivalen

Samtidigt som Franska filmfestivalen pågår Stockholm, firar festivalen även 20 år i Göteborg med Ciné Français och Hagabion. Festivalen pågår 13–17 februari i biografens stora salong med sex filmer, två regissörbesök och en mingelkväll. På programmet finns bland annat filmen Sauvage.
Tid: 13–17 februari
Plats: Hagabion
Kostnad: 70–90 kronor per film.

13 februari

Barnteater: Stora Lilla

En musikföreställning om att vara stor eller liten, att ta om hand eller tas om hand. Om det stora i det lilla, om ömhet, styrka, stordåd. Stora Lilla bor med sin mamma. Mamma är den stora och Stora Lilla är den lilla, oftast. Hur länge är man liten? Går det över när man blir stor? För åldrarna 4 till 8 år.
Tid: 09.30 och 10.45
Plats: Torslanda bibliotek
Kostnad: Gratis

Samtal: Möt Fatemeh Khavari

Under tre tillfällen i vår möts vi av författare, journalister och personer med egen erfarenhet av flykt.  Fatemeh Khavari är född och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan. År 2017 grundade hon organisationen Ung i Sverige och har bland annat belönats med Martin Luther King-priset.
Tid: 18.00–18.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Fatemeh Khavari
Fatemeh Khavari. Foto: Göran Segeholm

Föredrag: Globalt partnerskap

Ekocentrum har nu kommit fram till den sista föreläsningskvällen som avhandlar de globala målen för hållbar utveckling som ingår i Agenda 2030. Temat är globalt partnerskap. Under denna sista kväll gästas Ekocentrum av Martin Erikson, nätverkskoordinator för SDSN Northern Europe.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

14 februari

Film: En kärlekshistoria

Roy Anderssons underbara debutfilm blev en omedelbar succé när den kom 1970. En kärlekshistoria skildrar kärleken mellan de två ungdomarna Annika och Pär. På Alla hjärtans dag visar Bio Roy denna pärla, av regissören som ju dessutom lånat ut sitt namn åt denna klassiska biograf på Avenyn.
Tid: 17.45–19.45
Plats: Bio Roy
Kostnad: 115 kr

Musik: Mariam the Believer + Strings

Mariam Wallentin är en artist med stort hjärta och eftertänksamhet, och som behandlar personliga ämnen lika gärna som världsliga. Mariam the Believer vågar och berör. På Folkteaterns lilla scen framträder hon i ett intimt format tillsammans med ett band bestående av stråkar.
Tid: 19.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.

15 februari

Konstvernissage: Marking a shift

Utställningen Marking a shift söker efter spår av kulturella utbyten. Med serendipitet som metod, en öppenhet för oavsiktliga och lyckosamma upptäckter, sammanförs dåtid med nutid. Genom samarbete förbereds framtiden. Med konstnärerna Maria Andersson och Nancy Atakan. Tid kommer.
Tid: 15 februari
Plats: Galleri Box
Kostnad: Gratis.

Samtal med Clara Henry

Tre år efter succén med boken Ja, jag har mens, hurså? är Clara Henry tillbaka som författare med Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet. Med mycket humor och stort allvar reflekterar Clara Henry över sina egna erfarenheter, patriarkala strukturer, biologi, kropp och sex.
Tid: 17.00–18.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Alexandra Nordberg, Hannah Alem Davidson och Melina Tranulis spelar i pjäsen Lärda kvinnor som har premiär på fredag, den 15 februari, på Stadsteatern
Alexandra Nordberg, Hannah Alem Davidson och Melina Tranulis spelar i pjäsen Lärda kvinnor som har premiär på fredag, den 15 februari, på Stadsteatern. Foto: Aorta

Teaterpremiär: Lärda kvinnor

Mamma Philaminte styr familjen och sin litterära klubb med järnhand. Här servar kulturmännen de bildningshungriga damerna med poesi och lärda samtal, i utbyte mot smicker och mer handfast uppmärksamhet. Hilda Hellwig regisserar Molières pjäs Lärda kvinnor om högmod och fåfänga.
Tid: 19.00
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 100–340 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV