Energi · Vegokollen

Jenny tipsar: Hagabion och kondis

Den matiga salladen på Latteria med hummus och ärtpesto mättar gott resten av dagen.

Förr om åren serverade Hagabions lakto-ovovegetariska restaurang veganska luncher och fin salladsbuffé, men efter ett par ägarbyten bytte menyn skepnad med mindre fokus på det veganska. Icke desto mindre finns det alltid en veganrätt på menyn som till exempel en mustig massamancurrygryta med tofu och sötpotatis som håller högre klass än gängse thaihak. Vintertid kryper man med fördel ner i källarbaren till Bar Kino, och sommartid är uteserveringen populär.

• Bar Kino/Hagabion, Linnégatan 21

Det är fortfarande lite ovanligt med veganska bakelser, men Snövit vet var godisskåpet ska stå
Det är fortfarande lite ovanligt med veganska bakelser, men Snövit vet var godisskåpet ska stå. Foto: Jenny Luks

Kondis med veganprofil lockar tårtsugna

Snövit konditori i Sannegården förstod tidigt att veganfika är tidens melodi. De var bland de första att leverera tårtor till de Göteborgsveganer som ville ordna barnkalas och bröllop. Udda kreationer med allehanda marsipandekorationer är ingen utmaning för Snövit. De fixar allt. Dessutom är de inte sena med att styra upp semlor, Napoleonbakelser och annat traditionsbundet. Det mesta måste beställas, men i kaféet finns alltid bakelser och kondisbitar för den som är mer spontant lagd.

• Snövit konditori, Ångaren Ernas gata 12