Radar · Nyheter

Regionen säger upp avtal med vårdcentralen Östra Göteborg

Vårdcentralen Östra Göteborg i Bergsjön förlorar sitt avtal med regionen efter att det framkommit stora brister på bland annat BVC.

Västra Götalandsregionen avslutar avtalet med vårdcentralen Östra Göteborg i Bergsjön, rapporterar SVT nyheter väst. Detta efter att allvarliga missförhållanden framkommit i en granskning.

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat att omedelbart säga upp avtalet med den privata vårdcentralen Östra Göteborg i Bergsjön. Enligt en granskning som regionen gjort, och som SVT nyheter väst var först med att rapportera om, ska vårdcentralen bland annat ha givit 89 barn för låga vaccinationsdoser vid femårskontrollen. Man ska också ha utfört privata omskärelser i lokalerna. Omskärelse ingår inte i regionens barnavård, men vårdcentralen ska ändå ha registrerat dem som vanliga patientbesök för att på så sätt få pengar från regionen. Vidare ska vårdcentralen ha haft personal som arbetat som läkare utan att ha svensk läkarlegitimation.

Enligt granskningen fann man så stora brister i kvalitet och bemanning på vårdcentralens BVC att det riskerade patientsäkerheten.

– Vi har 260 barn inskrivna här som inte får den barnhälsovård som de behöver och har rätt till, sade Maria Emanuelsson, handläggare på Koncernkontoret för regionen, till SVT.

Vårdcentralen i fråga menar att att kritiken är överdriven eller rent felaktig och att man har åtgärdat de brister som påpekats. Detta håller dock inte regionens hälso- och sjukvårdsnämnd med om, och avtalet har nu alltså avslutats med omedelbar verkan. De patienter som varit inskrivna hos vårdcentralen fördes över till andra mottagningar under måndagen.

Vårdcentralens verksamhetschef, tillika delägare, säger till SVT att hen kommer att överklaga beslutet.

– Jag tänker överklaga och samtidigt starta en juridisk process för att bestrida detta. Möjligtvis få skadestånd också. Det här är orättvist och drabbar oss hårt ekonomiskt.