Radar · Nyheter

Tusentals i protester mot djurförsök med hundar

Representanter från Djurrättsalliansen genomförde en aktion i samband överlämnandet av namnunderskrifter.

I fredags lämnade representanter för Djurrättsalliansen in över 84000 namnunderskrifter mot de djurförsök med hundar som försiggår på Göteborgs universitet. Forskningen avser tandimplantat och hundarna ska avlivas efter försöken.

– Engagemanget för att rädda hundarna och få det här försöket att upphöra är enormt. Vi är många som anser att de sex labradorerna ska få en andra chans här i livet. Ett första steg är nu att lämna över namninsamlingen. Sedan hoppas vi att Göteborgs universitet är villiga att föra dialog med oss gällande hundarnas framtid, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Underskrifterna har samlats ihop på bara en vecka, efter ett uppmärksammat upprop på Facebook. De överlämnades på fredagen och samtidigt genomförde några av aktivisterna en symbolisk manifestation med hundmasker utanför laboratoriet för Experimentell biomedicin, det hus där hundarna befinner sig. Forskarna använder hundarna för att operera in tandimplantat och undersöker hur implantatens ytor och form borde se ut för att risken för inflammationer ska minska. Enligt Djurrättsalliansen drar forskarna ut mer än en tredjedel av hundarnas tänder, innan de avlivas.

– Dessa djurförsök på hundar är inte bara väldigt grymma utan även vetenskapligt meningslösa för mänskliga patienter. Jag utmanar dessa forskare att försvara sin forskning i en offentlig debatt, säger Djurrättsalliansens vetenskapliga expert, veterinären och forskare dr Andre Menache.

Efter överlämnandet har Göteborgs universitet publicerat en särskild text där nödvändigheten av experimenten förklaras. De skriver att hundar används för att deras käkar gör det möjligt att använda riktiga implantat och operera på samma sätt som på människor samt att hundens saliv och bakterier i munnen liknar människans. De skriver även att de alltid försöker undvika djurförsök, men att forskningen i detta fall inte är tillåten på människor enligt svensk lag.

– Det svårt för oss att få en samsyn i dessa frågor, men det är viktigt med en dialog. Som vi ser det behövs djurförsök fortfarande i viss forskning för att få fram nya mediciner, nya behandlingsmetoder och för att öka den grundläggande kunskapen, säger Göran Landberg, vicerektor för forskning som var med vid överlämnandet av namnunderskrifterna.

Organisationen Djurrättsalliansen är emot alla djurförsök. Göteborgs universitet menar att de försöker göra hundarnas liv värdigt under experimenten, till exempel med så kallad agility-träning, men att de efter avslutad behandling måste avlivas. Detta på grund av undersökningar av vävnad som inte går att göra på levande djur. Det är många som har hört av sig till universitetet och velat ta hand om hundarna efter djurförsöken, men detta har alltså avfärdats.

– Vår grundsyn är att inga djur är försöksobjekt och vi arbetar på olika vis gentemot djurförsök. I det här fallet försöker vi rädda enskilda individer och stoppa ett specifikt försök. Men givetvis bidrar det här även till att djurförsök i allmänhet ifrågasätts och att satsningar på djurfria metoder förespråkas, säger Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen.

Representanter från Djurrättsalliansen genomförde en aktion i samband överlämnandet av namnunderskrifter
Representanter från Djurrättsalliansen genomförde en aktion i samband överlämnandet av namnunderskrifter. Foto: Djurrättsalliansen

Överlämnadet av namnunderskrifterna gick lugnt till och representanter från Djurrättsalliansen samtalade med universitetsledningen.

– Jag tycker att namninsamlingar är ett bra och demokratiskt sätt att visa sin ståndpunkt. Jag förstår att djurförsök är en fråga som väcker starka känslor, och det finns, som den här namninsamlingen visar, ett stort engagemang i frågan, säger Mattias Goksör, prorektor på Göteborgs universitet som var på plats.

Göteborgs universitet har hittills inte meddelat någon förändring kring djurförsöken.

– Vi är nu inställda på att ha en fortsatt dialog kring den här frågan, för vi vill ha besked om hur det går, säger Malin Gustafsson.