Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

I morgon, lördag, bjuder Konsthallen in till vernissage av konstnären Phoebe Boswells soloutställning som visas tom den 4 april.

Konst: Vernissage: Phoebe Boswell – Here

Våren 2019 presenterar Göteborgs Konsthall den första skandinaviska soloutställningen med konstnären Phoebe Boswell. I sina verk kombinerar Boswell traditionella teckningar med digital teknik i kraftfulla bilder, animationer och interaktiva, storskaliga installationer. Till och med den 4 april.
Tid: 13.00
Plats: Göteborgs Konsthall
Kostnad: Gratis.

3–5 februari

Barnteater: Pudlar och pommes

Hundarna Ullis och Ludde älskar sin pool och sitt potatisland. Men när stenarna börjar falla från himlen kan de inte stanna kvar. De packar väskorna och färdas över det stormiga havet tills de kommer fram till en ny plats, bebodd av pudlarna Michelle och Don. För barn i åldrarna 5 till 9 år.
Tid: 15.00, 3 februari, 09.00 och 10.15, 4–5 februari
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 60 kronor.

3 februari

Samtal: Phoebe Boswell presenterar sitt konstnärskap

Den brittisk-kenyanska konstnären Phoebe Boswell är aktuell med en soloutställning på Göteborgs Konsthall. Hon presenterar här sitt konstnärskap och samtalar med poeten Athena Farrokhzad och konstnären Nina Mangalanayagam kring frågor om tillhörighet, migration och motstånd.
Tid: 14.00–15.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

4 februari

Litteratur: Klassikerprat #2 Mannen utan öde

Studieförbundet vuxenskolan bjuder in till ett samtal om Nobelpristagaren Imre Kertész debutroman om den fjortonårige György Köves kamp för överlevnad i ett nazistiskt förintelseläger. Föreläsare är Svante Weyler, förläggare, författare och ordförande i Svenska kommitéen mot antisemitism.
Tid: 18.00–18.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Imre Kertész
Imre Kertész. Foto: Anders Wiklund/TT

5 februari

Samtal After work: Vart är Kina på väg?

Kina tar allt större plats på den storpolitiska scenen. Vad innebär det för fattigdomsbekämpning, klimatarbete och andra globala frågor? Hur påverkar landets vägval relationen till resten av världen? Pustervik välkomnar till en paneldebatt med bland andra Maris Gilette och Fredrik Fällman.
Tid: 17.30–19.00
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Föreläsning: Litteraturens klassiker – Euripides Medea

Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet i samarbete med Textival presenterar öppna föreläsningar om litteraturens klassiker under våren 2019. Den 5 februari föreläser Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, om Euripides Medea.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

6 februari

Temakväll: Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Blå stället uppmärksammar den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning genom att bjuda in lokala aktörer som finns på plats i Angered samt Länsstyrelsen i Östergötland. Det arrangeras också filmvisning av The Cut: exploring FGM med journalisten Fatma Naib.
Tid: 17.00–19.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Jobbet – identitetsskapare eller inkomstkälla?

Skulle vi vilja att medborgarlön infördes? Vem är vi utan ett arbete? Är vi samma person utan arbetet? Vad gör arbetet med vår identitet? Petra Andersson, forskare i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, leder ett samtal om arbete på nästa veckas Filosofibar.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: 60 kronor eller årsbiljett.

Medborgarlön och jobbet som identitets-skapare diskuteras på Filosofibaren
Medborgarlön och jobbet som identitets-skapare diskuteras på Filosofibaren. Foto: Hasse Holmberg/TT

Samtal: Klimatomställning – onsdagskväll med forskare

Är Parisavtalets mål om en temperatur-stegring väl under två grader nu förlorat? Vilket tak för utsläpp av växthusgaser har vi att röra oss med om målet ska nås? Under Ekocentrums kaféafton görs ett försök att besvara dessa frågor med kvalificerad hjälp av forskare från Chalmers tekniska högskola.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Musik: Elin Teilus med band

Den nya stjärnan på Sápmis gnistrande himmel, Elin Teilus, sångerska och jojkare, bjuder tillsammans med sitt sexmannaband in till releasekonsert för albumet Iellemij – To Life på Stora Teatern. Med sin unika närvaro och magiska röst väcker hon norrskenets dans och jordens urkraft.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 225 kronor.

7–8 februari

Teater: En dåres försvarstal

Monologen En dåres försvarstal – en vansinnig kvinnas bekännelse är en sen men skarp replik från den frisinnade skådespelaren Siri von Essen till sin före detta man August Strindberg. Med Siris blick låter gästspelet på Stadsteatern henne bemöta anklagelserna som riktats mot henne.
Tid: 19.00–20.10
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 120–260 kronor.

Föredrag: Språk, genus och sexualitet – hur hör det ihop?

Hur framställs män och kvinnor, heterosexuella och HBTQ-personer på nätet och i dagstidningar? Kan framställningen av genus och sexualitet skapa makt-obalanser? Tommaso Milani är professor vid Svenska språket, GU, och forskar om flerspråkighet utifrån ett samhälleligt perspektiv.
Tid: 18.00-19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Stämplad – om identitet, nationalism och svenskhet

Hur ska vi förstå debatten om svenska värderingar, mångkultur och nationalism? Marcus Nilsson, religionsvetare och folkbildare reflekterar över dessa frågor. Föreläsningen är en del av projektet Stämplad. Den 5–18 februari kommer en utställning på samma tema finnas på biblioteket.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Majornas bibliotek
Kostnad: Gratis.

7 februari

Föredrag: Kajodlingen – stadsbonde som framtidsyrke

Kåken välkomnar till en föreläsning om vad stadsodlingar kan göra för den hållbara staden. Det bästa med stadsodling är att det krävs så lite. Jonas Lindh, humanekolog och beteendevetare, och William Bailey, humanekolog och trädgårdsmästare berättar. Föranmälan rekommenderas.
Tid: 18.30–19.30
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Teater: Jag är en annan nu

Pjäsen Jag är en annan nu gästar Storan. Miriam har bestämt sig för att överleva sin cancer och samtidigt nå fram till sin mamma, som mest tycks prata om sig själv. Ann Petrén och Frida Westerdahl gör rollerna som mor och dotter i Björn Runges livs-bejakanade och humoristiska drama.
Tid: 19.00–20.15
Plats: Stora teatern
Kostnad: 220 kronor.

Ann Petrén och Frida Westerdahl spelar mor och dotter i Björn Runges humoristiska drama på Stora teatern på torsdag, den 7 februari
Ann Petrén och Frida Westerdahl spelar mor och dotter i Björn Runges humoristiska drama på Stora teatern på torsdag, den 7 februari. Foto: Sören Vilks

8–9 februari

Humor: Pandoras humorfestival

Pandoras humorfestival intar Oceanen på Stigbergstorget. Det blir skrattfest i dagarna två med livepoddar, impro och stand up. På scen hittar vi bland andra Moa Lundqvist, Isak Jansson, JA, JA, JA Originals, Länsimpro Malmö, Ahmed Berhan, Elin
Almén och Henrik Nyblom.
Tid: 15.00–01.00
Plats: Oceanen
Kostnad: Varierande.

Teater: Nationalsången

Nationalsången är en monolog om klass och en fars kamp för sitt barns rätt till ett rättvist samhälle och ett likvärdigt liv. En kamp som möter stängda dörrar tills det bara finns en väg att gå. En monolog om det största som finns. Kärleken till sitt barn. Med Zardasht Rad och manus av Eija Hetekivi Olsson.
Tid: 18.30–19.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.

8 februari

Film: If Beale street could talk

Tish är 19 år och Fonny är 22 år. De har varit vänner sedan barnsben, är förlovade och väntar sitt första barn. Men lyckan vänder snabbt när Fonny blir arresterad och får fängelse för ett brott han inte har begått. Filmen är baserad på en roman av James Baldwin och regisserad av Barry Jenkins.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95–110 kronor.

Filmpremiär: Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots utforskar den karismatiska Mary Stuarts turbulenta liv. Hon och drottning Elizabeth I är rivaler både i kärlek och makt, och som kvinnliga regenter i en patriarkal värld, måste de bestämma hur de vill spela spelet om giftermål kontra självständighet. Regi av Josie Rourke.
Tid: 18.00
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.

Det legendariska bandet Bob Hund inviger utställningen Human Nature på Världskulturmuseet
Det legendariska bandet Bob Hund inviger utställningen Human Nature på Världskulturmuseet. Foto: Jessica Gow/TT

Utställning: Invigning av Human nature

2019 öppnar Världskulturmuseet en ny stor utställning om konsumtionens påverkan på vår jord med frågor om omställningar och möjligheter för en mer hållbar värld. Under invigningskvällen bjuds på det legendariska bandet Bob Hund och filmklipp från projektet Patterns and Registrations.
Tid: 19.00–22.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.