Energi · På gång i Göteborg

Hallå där Elin Teilus! …

Elin Teilus, sångerska.

…sångerska som bjuder in till konsert och releasefest för nya albumet på Stora teatern på Samiska nationaldagen den 6 februari.

Konserten på Stora teatern är en releasefest för ditt nya album. Vad kommer du bjuda besökarna på denna kväll?

– Det kommer att bjudas på jojk, sånger och musik, från albumet Iellemij – To Life, inspirerat av människorna och markerna i skogsamiska Udtja där jag har mina rötter. Musik som är både filmiskt storslagen och enkelt nära tillsammans med mitt sexmannaband av fantastiska musiker. Det blir berättelser från förr och nu samt magiska improvisationer i nuet. Iellemij – To Life är en hyllning till Udtja, Sápmi, de som gått före, kommande generationer och jorden, till allt livs okränkbarhet. Det blir en kväll i firande av livet.

Det är ju samiska nationaldagen den 6 februari. Hur viktig är den för Sápmi?

– Det är mycket viktigt för Sápmi och för alla att samernas kultur, land och folk hyllas och syns. Nationaldagsfirandet är ett kraftfullt sätt att hylla och synliggöra det samiska folket och Sápmi.

Vad har du mer för planer den närmaste tiden?

– Bandet och jag fortsätter upp till Jokkmokks marknad med både releasekonsert där den 9 februari och föreställningen Jojk – along. I vår blir det fortsatt turné med konserter i samband med skivan och även turné i norr och söder med min musikteater Biejvve bájttá för barn.