Radar · Nyheter

Allt svårare att locka blodgivare

Blodbrist i hela Västra Götaland.

Det råder akut blodbrist i hela Västra Götalandsregionen, en situation som förekommer allt oftare. En av anledningarna är att färre kan tänka sig att lämna blod regelbundet.

Den akuta situationen just nu kommer sig av att få lämnade blod runt jul och nyår och att influensan har satt käppar i hjulet. Utöver själva sticket är det mycket i blodgivning som liknar att gå till frisören. Du sitter i väntrummet och bläddrar in någon tidning, kanske fikar lite av det som erbjuds. Ditt namn ropas upp och medan du avger lite ”råvara” får du dig en liten pratstund med sjuksköterskorna i tjänst för dagen. Stämningen är sådär saligt mysig, vilket troligen kommer sig av att rummet är fyllt av människor som gör en samhällsinsats, och är både medvetna och nöjda med det. Hur kommer det sig då att det blir allt svårare att locka människor att bli blodgivare?

– Reglerna för vilka som får lämna blod gör att allt fler inte kan. Många reser mycket utomlands, det kan vara en anledning, och det verkar vara allt svårare för människor att få det att passa in i sina liv, beskriver en av de sjuksköterskor som tjänstgör i Blodbussen som reser runt i staden för att öka tillgängligheten.

I Göteborg stängdes nyligen den fasta blodcentralen på Sahlgrenska. Nu är det istället möjligt att lämna blod på blodcentralerna i Nordstan, Frölunda torg eller i den omkringresande Blodbussen vars schema går att se på geblod.nu där det även går att läsa vad som gäller vid blodgivning. Reglerna säger exempelvis att om du vistats i ett land där det finns malaria behöver du vänta 6 månader med att lämna blod. Detsamma gäller vid tatueringar. Det finns även flera regler som gäller ens sexliv. Är du heterosexuell och har haft sex med en ny person är du förhindrad att lämna blod i tre månader, och som homosexuell man i samma situation handlar det om ett år innan du får klartecken.