Radar · Nyheter

Krokodiler ska ge plats åt staty

Statyn, föreställande självständighetsledaren Sardar Patel, är 182 meter hög.

En jättestaty föreställande en självständighetsledare har snabbt blivit ett populärt besöksmål i Indien. För att underlätta för turister att ta sig dit måste nu hundratals krokodiler flytta på sig, skriver BBC.

Myndigheter har börjat arbetet med att förflytta omkring 300 krokodiler från en damm nära den 182 meter höga statyn föreställande självständighetsledaren Sardar Patel. Krokodilerna lockas in i metallburar och ska sedan släppas ut på andra ställen i delstaten Gujarat.

Den bronsbeklädda statyn invigdes i oktober i fjol och ligger cirka 20 mil bort från delstatens största stad Ahmedabad. Det innebär att turister som vill besöka den främst tar sig dit med buss. Myndigheterna vill nu underlätta för besökare att komma dit och göra det möjligt för flygplan att starta och landa på vattnet. Av säkerhetsskäl måste därför krokodilerna flyttas – men beslutet har väckt kritik.

– Regeringen stör deras naturliga miljö och äventyrar deras liv, säger Jitendra Gavali, chef för ett forskningscentrum, till tidningen Times of India.

Kritiker har tidigare beskrivit statyn som ett sätt för landets premiärminister Narendra Modi och det styrande hindunationalistiska BJP-partiet att vinna röster. Modis popularitet har sjunkit till följd av bland annat sviktande sysselsättningssiffror i landet.

Sardar Patel var det självständiga Indiens förste vice premiärminister. Statyn var när den invigdes världens högsta.