Radar · Nyheter

Granskning av djurrättsaktivister följs av starka reaktioner

Minkar under uppfödning för att ge päls.

Göteborgs-Posten har i en serie artiklar granskat några djurrättsaktivister som bland annat hotat och förstört verksamheten för minkfarmare. Artiklarna har fått stor spridning på sociala medier där reaktionerna varit starka.

I en serie artiklar granskar Göteborgs-Posten några av de mest våldsamma metoder som vissa djurrättsaktivister använder i Sverige. Bland annat lyfts gruppen Djurfronts metoder upp. Minkfarmaren Niclas Pettersson är en av de som intervjuas. Han och hans familj har blivit utsatt för hot flera gånger och de har gjort mängder av polisanmälningar. 

– De har också varit här och släppt ut minkar. Det leder till problem för grannarna som har djur. Sist de släppte ut minkar, så hittade vi dessutom döda minkvalpar ute i gräset som inte fått mat, säger han till tidningen.

Djurfronts ledare Richii Klinsmeister vill inte svara på frågor om hot men säger till GP att de demonstrerat utanför bostaden till Niclas Petersson och att de inte drar sig för att använda olagliga metoder i sin kamp. Andra inom djurrättsrörelsen fördömer dåden. När artikeln som beskrev det som farmaren Niclas Pettersson har blivit utsatt för delades på Facebook var reaktionerna mycket starka. Många rasar över de olagliga och hotfulla metoderna som beskrivs.

”Dessa idioter som trakasserar oliktänkande är terrorister. Dessutom smutskastar de hela djurrättsrörelsen, som till största delen består av vettiga människor. Detta är en liten grupp extremister men det de gör är vidrigt. Man kan aldrig förändra någonting om man försöker med våld!!” skriver exempelvis Milou Eszter Ohánovits.

Granskningen har även gett upphov till en debattartikel av Magnus Linton som skriver om behovet att reformera djurindustrin på demokratisk väg. 
Göteborgs-Posten rapporterar vidare att Göteborgspolisen nu genomför särskilda satsningar mot just djurrättsaktivister.