Radar · Nyheter

Kraftig minskning av matsvinnet i Göteborg

Matsvinnet i Göteborgs stads kök har minskat med hälften genom Göteborgsmodellen för mindre matsvinn.

Göteborgs stad har halverat sitt matsvinn på två år genom projektet Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Men i den nya alliansbudgeten finns inget utrymme för att fortsätta satsningen.

Sedan januari 2017 har matsvinnet i Göteborgs stads kök minskat med hälften, genom utbildningsprojektet Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Minskningen motsvarar runt 900 000 portioner mat per år.

– Det känns så härligt. Det visar att medarbetarna har kämpat mycket, och att de verkligen bryr sig mycket om miljön. De är miljöhjältar, säger Christina Linnerhag som är projektledare.

Redan år 2016 började man inom projektet att göra enkäter och ta fram strategier som hjälper olika restauranger att minska matsvinnet. I början av januari 2017 inleddes ett samarbete med förvaltningen Kretslopp och vatten och i slutet av samma år hade matsvinnet minskat med ungefär 20 procent. Ett år senare hade det minskat ytterligare, till drygt 40 procent, men bara på det som blir över från kök och serveringen.

Den största utmaningen för projektet var att öka medvetenheten om hur kan den minsta lilla av matsvinnet påverka miljön, säger Christina Linnerhag, men utmaningen har omvandlats till en riktigt stor vinst. Modellen har sedan den började användas spridit sig och används idag i många kommuner runt om i Sverige.

Projektet kommer dock inte att fortsätta eftersom Alliansen har dragit in finansieringen i sin budget. Det är synd, säger Christina Linnerhag, för annars hade projektet fortsatt i två år till och kommit med ännu bättre resultat.

– Jag kan bara hoppas att detta ska förändras, och att projektet kommer att finansieras, för det behövs mycket idag. Men vi jobbar fortfarande så gott det går med att hitta andra alternativ och lösningar som kan hjälpa till att minska matsvinnet, avslutar hon.