Energi · På gång i Göteborg

Hallå där Jonas Holmberg! …

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare.

…som är konstnärlig ledare för den 42:a upplagan av Göteborgs filmfestival som arrangeras runt om i staden den 25 januari till den 4 februari.

Årets tema kretsar kring ämnen som klimatkris och undergång. Hur kommer det märkas i filmerna och seminarierna?

– Vi premiärvisar 21 nya filmer, som på olika sätt anknyter till apokalypsen eller klimat- och miljökrisen. Det är väldigt olika filmer, allt från den finstämda zombieapokalypsen i Endzeit – Ever After till den isländska klimatkomedin Woman at War och den drabbande dokumentären Soyalism.

– I vårt seminarieprogram arrangerar vi en lång rad samtal om apokalypsen. Bland annat besöker den amerikanske klimatfilosofen Roy Scranton festivalen. Han är en av världens mest profilerade tänkare om apokalypsen och har skrivit en rad uppmärksammade böcker om den kommande undergången.

Vilka spännande internationella gäster kommer besöka festivalen? Vad får man helt enkelt inte missa?

– Årets mottagare av vårt hederspris är Mads Mikkelsen, som presenterar sin nya film Arctic och håller en master class efter visningen av Jakten.

– Några andra av mina favoritgäster är Khalik Allah, en av den amerikanska independentfilmens mest spännande namn, och Adina Pintilie, en rumänsk filmare som vann Guldbjörnen i Berlin för sin fascinerande film Touch me not, som får svensk premiär på festivalen.

För den som är helt novis på det här med filmfestival – hur tar man sig an det gigantiska utbudet i katalogen?

– För nybörjaren rekommenderar jag att se en premiärvisning på Draken av någon av filmerna i Nordic competition, där tio fantastiska nordiska filmer tävlar om världens största filmpris. Alla filmerna är underbara och det brukar vara fantastisk stämning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV