Radar · Nyheter

Göteborgs skolor slutar att polisanmäla yngre elever

Skolor i Göteborgs stad kommer inte längre att polisanmäla elever oavsett ålder, rapporterar Göteborg direkt. Avtalet med polisen bryts sedan Justitieombudsmannen har kritiserat att en 11-åring anmälts.

Sedan ett antal år tillbaka har Göteborgs stad och polisen haft en överenskommelse som säger att skolor i regel ska anmäla alla elever som begår brott, oavsett elevens ålder. Denna överenskommelse bryts nu, rapporterar Göteborg direkt. Anledningen är att Justitieombudsmannen, JO, riktat kritik mot stadens rutiner efter att en skola polisanmält en 11-åring.

Skolans agerande ”stämmer inte med att en skola ska vara återhållsam med att polisanmäla yngre barn och att en bedömning ska göras i det enskilda fallet”, skriver JO i sitt utlåtande. Skolor bör också vara återhållsamma med att anmäla yngre elever eftersom dessa brott sällan blir föremål för utredning.

– När vi läser JO:s utlåtande i samband med att vi redan ser över gamla riktlinjer som överenskommelsen, ser vi behovet av att nya rutiner bör skyndas på. Det arbetet pågår nu i samverkan med polisen, säger Peter Callsen, chef på myndighetsavdelningen inom Göteborgs grundskoleförvaltning, till tidningen.

De nya rutinerna är ännu inte klara, säger Callsen, men man skickar nu ut information till skolorna om att de ska vara försiktiga med att polisanmäla elever. Om eleven är under 12 år ska det hela hanteras extra varsamt, och huvudregeln är att händelsen ska anmälas till socialtjänsten istället för till polisen.