Energi · Vegokollen

Avspänd atmosfär på finkrogen Taverna

Pizzor utan tomatsås blir allt mer populära.

Det här med att stödja små, enskilda aktörer är det så klart inget fel på. Men den växande Avenyfamiljen, som piffat upp krogutbudet radikalt de senaste åren, driver inte bara snygga och nytänkande restauranger – de satsar också alltid på det veganska. En av dessa restauranger är Taverna Averna.

Avenyfamiljen äger ett tiotal restauranger och kaféer i Göteborg och fler ska det bli. Mest intressant är kanske när man tog över Auktionsverket på Tredje långgatan och öppnade inte bara krogar utan också en kulturarena med diverse arrangemang.

Auktionsverket rymmer flertalet restauranger och en av dem, Made in China, har Vegokollen redan recenserat med gott betyg. Grannen heter Taverna Averna och är heller är ingen dussinkrog. Hit går man när man vill ha det lilla extra, både i matväg och i inredning. Lokalen är festlig, med högt i tak och vackra pelare. De vita väggarna täcks av hundratals tavlor, ljuset är avslappnande, sorlet på en sund nivå och man känner sig lite smått överrumplad av den sköna atmosfären.

Den friterade tofun med sitt silkesmjuka inre fungerar utmärkt tillsammans med den lena jordnötssåsen och de färska grönsakerna
Den friterade tofun med sitt silkesmjuka inre fungerar utmärkt tillsammans med den lena jordnötssåsen och de färska grönsakerna. Foto: Jenny Luks

Temat sägs vara italienskt men tja, det är kanske inte hela sanningen. Menyn rymmer förvisso pizzor men i övrigt samsas här både asian fusion och husman. Exempelvis serveras råraka som förrätt till veganerna. Den beställer vi givetvis.

Pizzatokig som jag är kör jag på pizza bianco till huvudrätt och sällskapet väljer säsongens grönsaker med friterad tofu. En salig blandning, kan man säga.

Servicen är oklanderlig och vi har snart rårakan på bordet. Jag kan inte påstå att den liknar en råraka, men en flott restaurang vet så klart att snofsa till en sådan klassiker. Det finns en tillstymmelse till potatis i botten men det som främst utgör rätten är toppingen i form av svamp, lök, färska lingon samt en örtig emulsion.

Sorbet kan tendera att vara söt i överkant men på Taverna Averna serveras lingonsorbet som har en lite bittrare och mer vuxen ton
Sorbet kan tendera att vara söt i överkant men på Taverna Averna serveras lingonsorbet som har en lite bittrare och mer vuxen ton. Foto: Jenny Luks

Den här lilla trevligheten mumsar vi i oss i ett nafs och jag önskar kanske att vi hade beställt en var. Men snart kommer pizzan in och den ska ju få plats. Jag älskar pizza, som sagt, i synnerhet snygga krogpizzor med annorlunda topping precis som grannen tvärs över gatan, Brewers beer bar. Kan denna mäta sig?

Mja, det är absolut en fullt godkänd pizza men kanske inte i Brewersklass. Hummusen som utgör bottensåsen känns en aning malplacerad, men påläggen är mycket goda i form av broccoli, zucchini och portabello tillsammans med kanderade valnötter. Nötterna förhöjer verkligen rätten. Ett stort minus är dock pizzakanterna som är knapriga som knäckebröd.

Jag testar mitt sällskaps tofurätt. Han själv tycker att smakerna inte riktigt gifter sig men jag njuter till fullo. Tofuns krispiga yta och silkesmjuka inre, den tunna, lena jordnötssåsen och de färska grönsakerna faller mig absolut i smaken. Jag kan väl dock tycka att rätten är i minsta laget i relation till priset.

Vi avslutar besöket med en dessert. På menyn är de veganska rätterna tydligt utmärkta med ett V så vi beställer en mandelkaka med lingonsorbet och kanderade äpplen. Jag är inget stort fan av sorbet men de bittra lingonen gör att sorbeten inte är så hiskeligt söt. Jag är nöjd och glad efter en mycket bra trerättersmiddag.

Taverna Averna

Plats: Tredje långgatan 7, Göteborg
• Råraka: 125 kronor.
• Säsongens grönsaker och friterad tofu: 185 kronor.
• Pizza bianco: 145 kronor.
Betyg: 4/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV