Radar · Nyheter

Nya samtalsgrupper för anhöriga till personer med missbruk

Tillvaron som anhörig till en person med missbruk är ofta svår att berätta om.

I början av februari startar flera nya samtalsgrupper för anhöriga till personer med missbruk på Hisingen och i nordöstra Göteborg. Att prata om sin situation är ofta förknippat med skam och skuld, och många väljer därför att inte berätta alls, säger Pia Björklund som är en av samtalsledarna, till Vårt Göteborg.

– Men i behandlingsgruppen är de inte ensamma, de får sätta ord på sina känslor och ta del av olika sätt att hantera situationen. Det är fantastiskt vad det betyder och hur mycket det kan hjälpa.

Behandlingen kommer baseras på en ny metod som kallas Craft, Community reinforced approach and family training, där målet både är att den anhöriga ska må bättre och att den närstående som missbrukar ska motiveras att söka hjälp.

– Ofta leder droganvändningen till problem i relationen och det är i den problematiken man fastnar. När den anhörige får stöd brukar dock dynamiken i relationen förändras och det blir tydligare för den närstående att det riktiga problemet är missbruket, vilket kan motivera honom eller henne att också söka hjälp, säger Pia Björklund till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV