Energi · På gång i Göteborg

Hallå där…!

…Mattias Nordkvist, skådespelare, som spelar författaren Victoria Benedictsson i pjäsen Förbjuden ingång på Stadsteatern med premiär onsdag, den 23 januari.

På vilket sätt är Victoria Benedictsson aktuell i samhällsdebatten i dag?

– Tyvärr är hon aktuell får man väl säga. Det hon stred med och för är fortfarande i högsta grad aktuellt. Kvinnors rätt till samma plats, utrymme och frihet som männen.

Du spelar ju Benedictsson vilket väckt en del frågor. Kan man få en liten hint om varför ni valt detta spännande grepp?

– De väldigt få kritiska röster som jag har hört kommer ju från människor som på förhand bestämt sig för vad vår föreställning handlar om och som verkar ha noll intresse av att komma och se föreställningen. Såna åsikter blir därför svåra att ta på allvar. Och faktum är att jag inte gestaltar Victoria. Jag gestaltar hennes tankevärld. Hennes ord. Hennes teorier. Den som förväntar sig att jag ska ”spela kvinna” och att de ska få en övergripande bild av hur Victoria Benedictssons liv såg ut genom en traditionell uppsättning från A till Ö blir nog besvikna. Detta är mer ett allkonstverk.

Hur ser dina egna framtidsplaner ut framöver? Var kommer vi få se dig härnäst?

– Jag spelar just nu in en ny teveserie för SVT som heter White Wall med premiär hösten 2020. Jag släpper två nya EP:s med min musik under våren. Planerar lite regiuppdrag och går och hoppas på en långfilm som jag provfilmat för.