Energi · Göteborgskollen

Barbro Lindgren i fokus på filmfestival för de små

Barbro Lindgren är årets hedersgäst.

Nästa vecka brakar Göteborgs filmfestival igång, men redan den här helgen har de unga cineasterna möjlighet att se kvalitetsfilm från hela världen på den lilla filmfestivalen. Vi pratade med Erika Olsson som är projektledare om vad som händer på festivalen och om framtiden för svensk barnfilm.

Jag träffar Erika Olsson inne i den stora biosalongen på den anrika biografen Draken. Här ska snart Göteborgs lilla filmfestival invigas med pompa och ståt – bland annat med livemusik, utdelning av goodiebags och premiärvisning av vinjettfilmen som är gjord av Utmarksskolan. Samt inte minst visning av den brasilianska invigningsfilmen Tito och fåglarna som är en animerad film om tioåriga Tito som måste rädda världen från en epidemi som förvandlar människor till stenar. Erika Olsson är extra glad över att ha en film från just Brasilien som invigning på festivalen detta år.

– Vi brukar ofta ha filmer från till exempel Frankrike och Belgien eller från Japan och Korea. Men Brasilien har vi faktiskt inte haft någon film från de senaste tre åren, så det känns superkul.

Erika Olsson är  projektledare för Göteborgs lilla filmfestival
Erika Olsson är  projektledare för Göteborgs lilla filmfestival.

Hon berättar att det är en estetiskt väldig vacker film med färger som påminner om oljemålningar. Filmen passar också bra in på det som är temat för den stora filmfestivalen i år, nämligen apokalyps. Apokalypstemat kommer även vara närvarande i en manusworkshop som hålls på lördag, på Draken och i Drakens foajé.

– Varje år bygger vi upp en scenkuliss i foajén. Ofta brukar vi jobba utifrån årtal, till exempel ”barnrum från 70-talet”, men när jag berättade för scenograferna att temat på den stora filmfestivalen skulle vara apokalyps och att jag ville dra in det i den lilla så gick de igång direkt. Så nu kommer scenkulissen vara apokalyptisk, säger Erika Olsson, som jobbat som projektledare för lilla filmfestivalen i fem år.

Hedersgästen på festivalen i år är en person som kanske oftast brukar förknippas mer med litteratur än med film, nämligen barnboksförfattaren Barbro Lindgren.

– Varje år har vi en svensk filmskapare som vi vill ge extra mycket uppmärksamhet. Och när vi satt och pratade om vem vi ville hylla lite extra i år var vi alla eniga om att Barbro Lindgren var det bästa valet. Hon har skrivit otaliga böcker som älskats av både stora och små och många av hennes böcker har filmatiserats och blivit lika hyllade. Det är ju extra kul att hon också skrivit manus och är berättarrösten i många av filmerna.

På festivalen visas film för treåringar, 15-åringar och alla däremellan
På festivalen visas film för treåringar, 15-åringar och alla däremellan. Foto: Valdemar Möller

Barbro Lindgren besöker festivalen på lördag i samband med att ett kortfilmspaket för de små barnen visas. I paketet ingår filmerna Nämen Benny, Mamman och den vilda bebin och Loranga, Masarin och Dartanjang – filmer som Lindgren antingen har skrivit manus till eller är berättarröst i. Det kommer även visas ett Barbro Lindgren-paket för större barn där filmen Om Åke ”Limpan” Andersson ingår, en lite bortglömd film från 70-talet som programgruppen har fått gräva djupt i arkiven för att hitta.

Erika Olsson arbetar till vardags som filmpedagog och märker genom sitt jobb av ett stort intresse för film bland barn och unga. Hon tror inte riktigt på idén om att unga inte längre vill se film på bio utan menar att det snarare handlar om att hitta rätt former.

– Vår generation tänker ofta att bara för att barnen gärna ser på film på en padda så vill de inte se film på bio. Men jag tänker att de vill göra både och. Vi som vuxna måste bara lära oss hur deras filmkultur ser ut och kanske tänka mer på att det ska bli en helhetsupplevelse när vi visar biofilm. Jag tror att framtiden för barnfilm ser ljus ut.

På festivalen visas film för treåringar, 15-åringar och alla däremellan
På festivalen visas film för treåringar, 15-åringar och alla däremellan. Foto: Valdemar Möller

När hon letar efter filmer till festivalen märker hon också att det finns väldigt många bra barnfilmer, och många filmskapare som tar barnen på allvar.

Inför sammansättningen av programmet brukar Erika Olsson försöka att se film tillsammans med barn för att se hur de reagerar. Hennes mål är att det ska finnas någonting för alla åldrar.

– Jag har alltid känt att vår minsta publik, 3–5-åringarna, är jätteviktiga, men eftersom de inte kan läsa textremsor blir det oftast svensk film eller retrofilm. Men jag vill att de också ska få se ny internationell bra film, så detta år har vi satt ihop ett kortfilmspaket för dem utan dialog och det känns bara så bra. Sex kortfilmer på trettiofem minuter känns också som ett bra format för de minsta.

Göteborgs lilla filmfestival

• Göteborgs lilla filmfestival äger rum den 17–20 januari
• Förutom Draken kommer det även att vara visningar och aktiviteter på Blå stället i Angered och på Frölunda kulturhus.
• Biljetter säljs i biljettkassan på Draken eller på goteborgslillafilmfestival.se och kostar 50 kronor (Galainvigning: 70 kronor). Inget festivalpass behövs. För att delta i aktiviteterna på festivalplatserna krävs ingen biljett.