Energi

Härlig atmosfär och duglig mat på haket

Det finns något charmigt över Hakets egengjorda veganburgare men kanske saknas det ändå lite finess.

Puben Haket på Masthuggstorget ligger lite avsides från det populära stråket längs Andra långgatan, men det verkar inte bekomma någon. Här sjuder det av liv och det råder uppsluppen stämning. Ölentusiasterna kan lätt kan glömma bort tid och rum över den digra menyn, men Vegokollen är så klart där för att äta.

Det är inte första gången som undertecknad med sällskap besöker Haket. I den rymliga källaren arrangeras nämligen klubbar, ofta med fokus på syntmusik. Synttorsdag i baren är också återkommande och förutom som vän av musikaliska subkulturer, har Haket profilerat sig som HBTQ-vänligt. Mycket sympatiskt alltså.

Till skillnad från de lite opersonliga pubkedjorna i stan känner man sig genast som en i gänget på Haket. Det var ett bra tag sen vi var där senast och vi möts av en ombyggd lokal. Vi får en snabb rundvandring av en trevlig kvinna i personalen och blir informerade om att den delen av lokalen som tidigare utgjorde Haket är under renovering. I stället har man tagit över syskonrestaurangen vägg i vägg.

Vi kommer strax efter att de öppnat så vi tar plats var vi vill. Fönstret mot Masthuggstorget lockar mest. Veganmenyn består av en burgare och en chili så vi beställer en av varje. Till efterrätt finns en chokladkaka så vi får hoppas att vi inte blir alldeles för mätta. Till chilin kan man välja ris eller nachos, och jag kör på det sistnämnda.

Burgaren beskrivs som en hemmagjord veganburgare gjord på sojagranulat och tofu, serverad med hembakat bröd, vegandressing, vegancoleslaw och pommes frites. Detta ska bli spännande. Burgarkonkurrensen är hård i Göteborg. Vi får snart in maten och hugger in.

Det visar sig att jag fått både nachos och ris. Okej, det kan jag så klart stå ut med. Chilin består av sojafärs och stora, vita bönor. Trevlig, lite söt gryta men det hade varit fint med lite hetare sting och kanske lite synliga jalapeños eller liknande. Isbergssalladen lämnar en del övrigt att önska och dressingen som bör vara ämnad för nachosen, känns mer som en burgardressing än en dip. Kanske en het salsa hade suttit bättre.

Jag smakar så klart på mitt sällskaps burgare. Det är en fin, rejäl biff med tydligt egengjord känsla. Det finns en viss trivselfaktor över den, men tyvärr känns den lite trådig. Jag gissar att den är bunden med gluten vilket är en matlagningskonst som inte alla behärskar. Brödet är inget klassiskt burgarbröd, utan snarare två skivor vanligt bröd som inte riktigt täcker burgaren. Charmigt kanske. Coleslawen piggar dock upp.

Det är tråkigt att behöva sammanfatta besöket på supertrevliga Haket som en aning mediokert. Jag tänker att Haket i första hand inte är en restaurang, utan en pub som också erbjuder mat. Och att det finns flera veganrätter på menyn kanske faktiskt är en ynnest.

Och helt och hållet medelmåttigt är det faktiskt inte. Vi avslutar med chokladkakan som visar sig vara riktigt piffig. Den är på gränsen till kladdig men håller föredömligt formen och den är toppad med en rejäl kula vaniljglass, stelnad choklad och physalis. Med denna kastar vi in handduken för denna gång, men vi återkommer gärna för den trevliga atmosfären. Och kanske även lite duglig mat när hungern slår till.

Kvällens överraskning är chokladkakan, som faktiskt är en av de få desserterna som går att få tag på i området
Kvällens överraskning är chokladkakan, som faktiskt är en av de få desserterna som går att få tag på i området. Foto: Jenny Luks

Haket

Plats: Första långgatan 32, Göteborg
• Veganburgare: 159 kronor.
• Veganchili: 139 kronor.
• Chokladkaka: 69 kronor.
Betyg: 3/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV