Radar · Nyheter

Tuffare tider väntar för Trump i kongressen

Flaggor framför Capitolium i Washington DC där den amerikanska kongressen har sitt säte.

Efter nästan två år med sina partikamrater vid den amerikanska kongressens roder står Donald Trump inför ett nytt politiskt läge. När Demokraterna tar över majoriteten i representanthuset väntar troligtvis fler konflikter och hårda granskningar av den republikanske presidenten.

I fyra år har Republikanerna haft majoritet i båda kamrarna. Men när den 116:e kongressen samlas i Washington DC ser spelplanen annorlunda ut. Demokraterna, som under torsdagen tar över kontrollen av representanthuset, får för första gången möjlighet att där utmana mannen som de flesta av partimedlemmarna anser olämplig som USA:s president.

– Donald Trump har tidigare haft en republikansk kongress. Den har inte alltid varit framgångsrik för honom, men han kommer att få det mycket svårare nu, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Demokraterna får stora möjligheter att driva sina egna frågor. De kommer att introducera lagförslag, få ett viktigt initiativ i budgetprocessen och också ha makt över undersökningar och utredningar.

Utredningar

Trumps tid i Vita huset har kantats av kontroversiella beslut som fått såväl politiker som rättighetsorganisationer att ringa i varningsklockorna. Men presidenten har i stor utsträckning undkommit granskningar i den republikanskt styrda kongressen. Med demokrater som ordföranden i representanthusets alla utskott väntas det bli ändring på det.

Partiet kommer sannolikt att gräva djupare i allt från frågan om rysk påverkan på presidentvalet 2016 till Trumps vägran att offentliggöra sin självdeklaration. Det finns också möjlighet att dra i gång en riksrättsprocess, även om det är oklart huruvida Demokraterna väljer den vägen.

– Representanthusets utredningar kommer säkert att få fram en hel del information som kan komma att skapa politiska problem för president Trump, säger Blanck.

En riksrättsprocess skulle dock med största sannolikhet självdö eftersom det krävs att två tredjedelar av senaten röstar för att avsätta presidenten. Och i senaten har Republikanerna fortsatt majoritet, 53 av de 100 platserna.

Splittringar

Demokraterna är samtidigt splittrade kring hur de ska hantera presidenten. Många nyinvalda ledamöter representerar en mer stridlysten och progressiv falang som vill gå på offensiven medan andra varnar för att det kan slå tillbaka mot partiet eftersom Trump kan utmåla sig som offer för en omogen smutskastningskampanj.

– Frågan som hela tiden kommer att finnas i bakhuvudet är hur man ska gå till väga för att besegra Trump i presidentvalet. Ska man välja en radikal linje eller en mer centristisk?

Uppgiften att hålla ihop den demokratiska majoriteten landar sannolikt hos Nancy Pelosi – som väntas bli representanthusets talman. Hon är rutinerad och skicklig. Men jobbet kompliceras av att flera demokrater de kommande månaderna väntas tillkännage sina presidentvalskandidaturer och därmed kommer att driva sina egna linjer hårt.

Hård linje

Det är svårt att sia om hur Trump kommer att klara av den nya verkligheten i kongressen, enligt Blanck som beskriver en president som förlorat många medarbetare och allt mer tycks dra sig in i ett hörn. Samtidigt har han stöd hos den väljarbas som troget står vid hans sida.

– Trump har haft en huvudsaklig linje som varit mycket framgångsrik för honom och det är att spela hårt. Det är svårt för honom att lägga om sin kurs och han kommer troligtvis att fortsätta som tidigare, säger Blanck.

Samtidigt tyder förlusten i representanthuset på att en del väljare som stödde honom numera är mer tveksamma. Presidenten befinner sig i en väldigt ovan situation och det är oklart hur han kommer att klara av den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV