Radar · Nyheter

Storm slår mot Thailand

Stormen Pabuk väntas nå Koh Phangan, Koh Tao och Koh Samui under fredagskvällen.

Den tropiska stormen Pabuk har nått södra Thailands kust – med nedblåsta träd och avblåsta hustak som följd. En person har omkommit och ytterligare en saknas sedan en fiskebåt kapsejsade utanför Pattanis kust.
Vindarna har avtagit sedan stormen nådde land.

Förödelsen uppges vara stor i distriktet Pak Phanang där stormen Pabuk nådde land på fredagen. Varningar för häftiga skyfall och starka vindar har utfärdats för 15 regioner i Thailands södra delar och tusentals människor har evakuerats. Myndigheterna varnar för översvämningar i stormens spår.
Vindarna har dock avtagit sedan stormen drog in över land och Pabuk väntas bli nedgraderad, enligt thailändska myndigheter.

Två större flygplatser har stängts och båtar har beordrats att stanna i hamn, vilket innebär att de turister som blivit kvar på turistöar som Koh Phangan, Koh Tao och Koh Samui får stanna tills lördag.
– Tiotusen turister är kvar på Koh Phangan, säger distriktschef Krikkrai Songthanee till AFP.

Pabuk är den första tropiska stormen som drabbat Thailand på tre årtionden. Vindhastigheter på över 20 meter per sekund och vågor på upp till fem meters höjd har uppmätts till havs.

Stormens öga väntas passera över regionen Nakhon Si Thammarat och vidare över den smala landsdelen mellan Thailandsviken och Andamansjön, där turistorten Phuket ligger.