Radar · Nyheter

M i låst läge

Axel Josefson (M) har fått igenom sin budget men kommer få det svårt att driva sin politik.

Det kommer att bli svårt för Moderaterna i Göteborg att få igenom sina förslag. Nu öppnar Socialdemokraterna för samarbete med MP och V för att utgöra en majoritet och på så sätt förhindra M att kunna driva igenom sin politik.

Shahbaz Khan (S), ledamot i trafiknämnden, säger till GP att det var S tillsammans med V och MP som tog fram stadens trafikstrategi och cykelprogram. Och att de tillsammans är en majoritet som kan fortsätta driva ”socialdemokratisk trafikpolitik”.

– Hela dagens trafikpolitik har vi arbetet fram ihop medan Moderaterna konsekvent röstat emot. Fortsätter de med den gamla moderatpolitiken kommer de att vara i minoritet. Då innebär ett ordförandeskap inte mer än att man har klubban i handen men förlorar i alla ärendena, säger han till GP.

Även inom andra områden öppnar Socialdemokraterna för samarbete med de rödgröna. Även om de kan tänka sig att rösta igenom en del av M och Ds frågor, om de går i linje med deras egna, så ligger de oftare närmare de rödgröna, säger Marina Johansson (S), ledamot i social resursnämnd till GP.