Radar · Nyheter

Migrationsverket pressat av minskade resurser

Migrationsverkets budget har varit 800 miljoner kronor lägre jämfört med 2017.

Migrationsverket har lyckats korta handläggningstiderna. Men myndigheten pressas av stramare budget och färre medarbetare.

Köerna minskade under 2018 på områdena arbetstillstånd, asyl, studerande- och anknytningsärenden. Migrationsverket har med 350 000 avgjorda ärenden klarat sina mål, enligt ett pressmeddelande.

Samtidigt har verkets budget under året varit 800 miljoner kronor lägre jämfört med 2017, vilket motsvarar 11 procent av budgeten. Antalet medarbetare har gått från cirka 8 000 till drygt 6 000.

Omställningen mot en mindre verksamhet fortsätter 2019 och myndigheten planerar att lämna fem orter.

”Det finns vad jag vet ingen civil svensk myndighet som tidigare gått igenom en så stor omställning på så kort tid. Det har förstås varit en utmaning, inte minst för medarbetare som fått sluta hos oss. En kraftig minskning av verksamheten riskerar att leda till att viktig kompetens försvinner”, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i pressmeddelandet.

Sedan i höstas pågår pilotförsöket Asyl 360. Syftet är att effektivisera och anpassa asylprövningen utifrån dagens situation med lägre nivåer och större förutsägbarhet.

”Ett huvudmål är att minska tiden mellan olika handläggningsåtgärder och förenkla för de sökande. Målet är att 50 procent av alla nya asylsökande ska ha fått beslut inom 30 dagar”, säger Mikael Ribbenvik.