Radar

Volvo testar självkörande bussar i Singapore

Volvos eldrivna buss 7900 som till vardags bland annat trafikerar sträckan Chalmers–Lindholmen i Göteborg ska utrustas med självkörande teknik och testas i Singapore.

Volvo har tecknat ett samarbetsavtal med Nanyang Technological University (NTU) i Singapore om forskning och utveckling av självkörande eldrivna bussar som ska testas i staden.

Nu är det inte längre enbart Volvo personvagnar som ligger i framkant i utvecklingen av självkörande fordon. Nu visar även Volvo bussar framfötterna i tekniken. Tidigare har koncernen visat upp autonoma konceptfordon inom gruvdrift och sophämtning och nu går de vidare till bussar.

I avtalet med universitetet i Singapore ska självkörande versioner av den eldrivna bussen 7900 som trafikerar bland annat Göteborgs gator nu testas i den asiatiska staden.

– Det finns ett snabbt växande intresse för både självkörande och eldrivna fordon i städer världen över. Tillsammans med NTU, som är ett av de ledande tekniska universiteten i världen, får vi nu möjlighet att testa olika lösningar under realistiska förhållanden i en storstad med höga ambitioner för kollektivtrafiken, säger Volvo Bussars vd Håkan Agnevall i ett pressmeddelande.

Singapore är känd för flera projekt inom förarlösa fordon, exempelvis företaget Nutonomys eldrivna taxibilar som redan trafikerar delar av staden, i ett projekt som samarbetar med internetbaserade samåkningstjänster. Och Scania förhandlar just nu med staden om att testa självkörande lastbilar i arbete mellan hamnarna.

Tidigare har tyska Mercedes varit tidigt ute på området. I deras projekt Citypilot har den eldrivna självkörande bussen kört den ordinarie kollektivtrafikrutten från Amsterdams flygplats Schiphol till samhället Haarlem, utan några problem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV