Zoom

Målet: Klimatet i topp på valagendan

Innan valet 2014 samlades 600 intresserade i en ”folkriksdag” för att enas kring de viktigaste förslagen som nästa regering borde genomföra.

2014 hölls Klimatriksdagen för första gången i Norrköping och i maj är det dags igen, denna gången kommer det att hållas på Stockholms universitet. Arbetet drog igång på allvar i höstas och målsättningen är både att få politikerna att prata klimat och att visa att det finns stöd från folket att vidta åtgärder.

Söndagskväll i svenska televisionen. Sveriges åtta riksdagspartiledare samlas i Agendas studio. Gustaf Fridolin och Annie Lööf möts i duell. Efter det kritiserade valet att inte ta med klimatet i förra vårens stora debatt är ämnet åter tillbaka på agendan. Frågan ställs om hur ska vi kunna nå ner till det enda ton utsläpp per år som vore hållbart när svenskarna släpper ut tio, lågt räknat. Partiledarna försöker till svar övertrumfa varandra med att föreslå flest miljöskatter.

Ja, ämnet är mycket mer på tapeten denna gång, konstaterar Karin Sundby.

– Men även om den allmänna känslan är att det händer jättemycket, så räcker det inte hela vägen.

Karin Sundby är ordförande för Klimatriksdagen, som nu kraftsamlar igen efter det senaste folkmötet innan valet 2014 .

– Valet nästa år blir ju otroligt viktigt (denna intervju gjordes 2017, reds. anm.). Johan Rockström och stora delar av forskarvärlden pekar på att de närmsta tre åren är avgörande. Då måste det vara en bra klimatregeringen som tar makten nästa höst, fortsätter hon.

Det är därför som förarbetet inför den andra Klimatriksdagen nu går in i nästa fas. Innan valet 2014 samlades 600 intresserade i en ”folkriksdag” för att enas kring de viktigaste förslagen som nästa regering borde genomföra. Denna gång är ambitionen ännu större.

– Målet är tvåsidigt: Vi vill få politikerna att prata klimat. Men samtidigt vill vi visa att de har stödet bakom sig till att fatta de svåra och ibland kontroversiella beslut som klimatfrågan kräver att vi vidtar, säger Karin Sundby.

Även om en viktig del i arbetet blir samlingen på Stockholms universitet den 4–6 maj, så är det minst lika viktigt att bilda en plattform där klimatintresserade parter kan samlas och driva opinion och bidra till en bra debatt.

– Klimatriksdagen ska vara till för både de mest engagerade, men också för dem som oroar sig lite grann och kanske helst bara byter kanal när det kommer klimatnyheter, säger Karin Sundby och fortsätter:

– Vi drar till oss många olika typer av aktörer och hoppas på att kunna bli ännu bredare, med ännu fler företag, organisationer och privatpersoner som bidrar till samtalet.

Räcker inte med små steg

Den 23 oktober drog uppvärmningen igång ordentligt. Tillsammans med tankesmedjan Fores och nätverket Klimat Sverige samlade Klimatriksdagen de miljöpolitiska talespersonerna för riksdagspartierna i en tvåtimmarsdebatt där företrädarna fick stå till svars för hur hållbar deras politik egentligen är för tillfället. Allt från ett reformerat reseavdrag, till frågan om hur vi ska komma ifrån oljeberoendet avhandlas. Med för att recensera den befintliga politiken fanns meterologen Martin Hedberg.

– Det räcker inte med små, små steg, utan det krävs riktigt stora steg och ordentligt ledarskap. Vi har förutsättningarna här, men vi behöver vara riktigt visionära i sammanhanget, avslutade han kvällen.

Karin Sundby tror att det är viktigt att börja i god tid med kampanjandet.

– I och med att vi startar redan nu så vill vi få politikerna att känna att vi har koll på dem. De förslag som ligger på bordet kommer inte att räcka till, så vi hoppas att de ska känna att de också har stödet bakom sig för att kunna driva fram ännu kraftigare förslag i valkampanjen, säger Karin Sundby.

Vad är det då för förslag som Klimatriksdagen själva kan landa i? En del är redan inlämnade. Ska vi exempelvis ha råvaruskatt på alla ändliga resurser? Bör vi ta bort momsen på begagnat? Vill vi att allt kött på restaurangen ska ursprungsmärkas? Det är bara några av de förslag som just nu ligger uppe för allmän beskådan, men det lär fyllas på mer innan motionsstoppet den 1 februari.

Målet är sedan att koka ner alla förslagen till färdiga motioner som sedan klimatriksdagen ska driva kampanj kring för att få in i partipolitiken.

– Det är öppet för vem som helst att kavla upp ärmarna, säger Karin Sundby.

Nådde massa folk

Idén till en klimatriksdag väcktes ur frustration hos Annika Elmqvist. Barnboksförfattaren satt på ett evenemang hos Naturskyddsföreningen ett och ett halvt år innan valet 2014 och irriterades av att det kändes så hopplöst inom politiken.

– De som ville göra något kunde inte göra något, och de med makt ville inte ta tag i det.

Från veckovisa möten på ett konditori i Linköping blev det sedan landsomfattande turnéer för Annika Elmqvist och de andra i arrangörsgruppen, innan första mötet gick av stapeln i Norrköping månader innan valet. Arbetet förra gången slutade bland annat i att klimatriksdagen samlades bakom ett krav på att ändra ägardirektiven för Vattenfall, så att bolaget inte skulle kunna sälja av sin kolverksamhet i Tyskland.

– Tyvärr gick det ju inte igenom, det är en väldig besvikelse. Men jag hoppas att vår insats bidrog till den debatt som uppkom kring frågan, fortsätter Annika Elmqvist.

Initiativtagaren tror även att Klimatriksdagen, genom att den samlade så många intressenter, lyckades lyfta klimatfrågan i debatten.

– Vi nådde verkligen en massa folk, och de som engagerades märkte ju att det går så bra att göra något tillsammans. Jag blir rörd när jag tänker på det engagemanget och de många bra förslag som kom fram från arbetet, fortsätter Annika Elmqvist, som nu följer arbetet inför årets möte mer på avstånd.

– Det är roligt att se hur idén lever vidare.

Att samla en så bred rörelse som möjligt för att driva på klimatpolitiken är något som ligger i fokus även för årets upplaga.

– Det var fantastiskt det som skedde förra gången. Nu hoppas vi att vi når ut ännu bredare denna gång, säger Karin Sundby.

Vad är det svåraste med att få ihop allt?

– Det är så klart många utmaningar med ett sånt här projekt. Det bygger helt på ideella krafter och det är många människor som lägger mycket av sin fritid på projektet, säger Karin Sundby och fortsätter:

– Men det är också något av det roligaste med det hela att möta alla dessa människor. Jag tror alla känner att det är väldigt bråttom, så det är också väldigt skönt att faktiskt göra något.

Är målet att ni inte ska behövas? – Ja så är det kanske, om allt ordnar sig och politiken börjar leverera, så absolut. Men så är det inte i dag. Fast jag hoppas att vi inte ska behöva finnas kvar om tio år.

Jacob Hederos

Motionsstoppet till Klimatriksdagen är den 1 februari.

Så funkar Klimatriksdagen:

Inspirerade av 1890-talets aktivister som kämpade för allmän rösträtt och bildade folkriksdagar med ombud från hela landet, så följer klimatriksdagen också den svenska riksdagens vanliga struktur.
Innan motionsstoppet den 1 februari är det fritt fram för vem som helst att skicka in sina förslag. För den som önskar är det öppet att gå med i de utskott som sedan diskuterar och går igenom alla förslag som kommer in.
Utskotten samlar och bearbetar förslagen från motionärerna, innan de går vidare till Klimatriksdagen, som går av stapeln på Stockholms universitet den 4–6 maj 2018.
Där avslutas utskottsarbetet och riksdagsmedlemmarna, vilket är alla som deltar vid riksdagen, röstar fram de förslag som sedan lämnas över till Sveriges riksdagspolitiker.
Klimatriksdagen kommer även därefter att driva opinion kring de utvalda förslagen, samt arbeta för att klimatpolitiken ska bli en huvudfråga i valdebatten.
Källa: Klimatriksdagen.se