Radar

Låg arbetslöshet i kommuner i Göteborgsområdet

Arbetslösheten sjunker i hela landet och Göteborgs kranskommuner utmärker sig kraftigt. Där är den nästan hälften så hög som i resten av landet. En förklaring är arbetsförmedlingens satsning på extratjänster.

Arbetslösheten under december 2017 var i Mölndal 3,8 procent, Partille 3,8 procent, Lerum 2,7 procent, Ale 4,0 procent, Härryda 3,1 procent, Kungälv 2,9 procent, Alingsås 5 procent och Kungsbacka 3,3 procent. Riksgenomsnittet ligger på 7,5 procent, Västra Götaland 6,5 procent och Göteborg har 7,4 procent. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten sjunker i de flesta kommuner i Göteborgsområdet. Utöver en stark konjunktur har arbetsförmedlingens satsning på så kallade ”extratjänster” bidragit till utvecklingen – 11 000 människor arbetar nu med en sådan anställning runt om i landet.

Genom extratjänster har sedan tidigare kommuner, landsting och privata företag i välfärden kunnat anställa personer som under lång tid stått utanför arbetsmarknaden eller som nyligen kommit till Sverige. Staten betalar då hela lönen och de lagstadgade arbetsgivaravgifterna under ett år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. I maj förra året beslutade regeringen att utvidga reglerna så att även kulturell verksamhet, ideella föreningar samt trossamfund kan anställa extrapersonal på det här sättet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV