Glöd

Testar nya lösningar för bostäder för unga

250 kooperativa hyresrätter för unga ska byggas i Lindholmshamnen.

Många unga i Göteborg bor i dag kvar hemma på grund av bostadsbristen. Nu ska Riksbyggen testa nya lösningar för att unga enklare ska kunna få ett eget hem.

Enligt siffror från Hyresgästföreningen bor mer än 24 000 unga vuxna i Göteborg var hos sina föräldrar, trots att de egentligen skulle vilja ha något eget. Långa kötider och höga bostadspriser gör bostadsmarknaden svårtillgänglig.

– Unga vuxna är en särskilt utsatt grupp på bostadsmarknaden. Det har blivit allt svårare för unga att få lån till sin bostad, trots att de klarar månadskostnaden. Att hyra sin bostad i andra hand är som regel ett osäkrare alternativ. Det är ofta dyrare och inte en hållbar boendesituation, säger Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

Nu prövar Riksbyggen nya modeller för att underlätta för unga att få en egen bostad: dels kooperativa hyresrätter, vilket kan beskrivas som ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt, och dels bostadsrätter med lägre pris än vanligt.

250 kooperativa hyresrätter kommer att byggas vid Lindholmshamnen och vara tillgängliga för personer mellan 18 och 30 år. Den billigare typen av bostadsrätt, så kallade ungdomsettor, kommer att testas i Guldheden. Här handlar det dock endast om sex lägenheter, som kommer att säljas för 95 000 kronor, också de till personer i åldrarna 18–30.

Även en tredje modell kan bli aktuell för Göteborg; så kallade hyrköp av bostadsrätter. Det innebär att man hyr en bostadsrätt och sedan har förtur för att köpa den. Detta ska testas i Järfälla under 2018 och kan därefter komma att införas även i Göteborg.

– Fler bostäder som unga har råd att efterfråga är en av de stora samhällsfrågorna. För Göteborgs attraktivitet är fler bostäder till unga mycket betydelsefullt. I Göteborg finns både många utbildningsplatser och jobb – då måste det också gå att få tag i en bra bostad till en vettig kostnad, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen i Göteborg.