Energi

Mattias ramen med tofu och sötpotatis

Cirka 4 portioner

Ingredienser: 1 aubergine 1 gul lök 2 vitlökar 1 bit ingefära olja 1 bit kombu 100–150 g torkad shiitake kinakål 1 purjolök 10 vårlökar 300 g färsk valfri svamp 250 g fast tofu 1 sötpotatis togarashi salt sojasås

sesamfrön misopasta tahini ramennudlar rostad lök

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Fyll en ugnsform med aubergine, gul lök skuren i halvor, hela vitlökar med skal samt några skivor färsk ingefära. Pensla lätt med olja.

Ta ut formen när auberginen är genommjuk och de andra grönsakerna blivit lätt svedda. Slå in auberginen i ugnsfolie och låt den vila. Lägg gul lök, vitlök och ingefäran i en stor kastrull. Tillsätt kombu, torkad shiitake, 7–8 blad kinakål, grovt hackad purjolök samt vårlökarna. Man kan med fördel kasta i andra överblivna grönsaker från skafferiet.

Fyll på kastrullen med vatten så det täcker grönsakerna. Koka upp och låt sedan sjuda i 60–90 minuter. Under tiden som buljongen kokar, skär upp sötpotatis och tofu i medelstora kuber. Hacka svampen grovt. Lägg i en ugnsform, ringla över lite olja samt några nypor togarashi och lite salt. Kör i ugn i cirka 25–30 minuter på 200°C eller tills tofun och sötpotatisen börjar bli lite krispig.

Gröp ur innanmätet av auberginen, blanda i en skål med sesamfrön samt några stänk av sojasåsen med en gaffel.

När buljongen har fått puttra, sila över vätskan i en kastrull. Ta hand om vitlöksklyftorna. Pressa ut innanmätet från en av klyftorna i en liten skål, tillsätt 6–7 bitar av den ugnsbakade sötpotatisen samt 1–2 msk misopasta och 2–3 msk tahini. Mixa allt med en stavmixer. Tillaga ramennudlarna enligt förpackningens anvisningar.

Dags att montera soppan: Fyll upp en soppskål till hälften med buljong. Ta 1–2 msk av misomixen och rör ut i buljongen. Lägg sedan i en näve med nudlar och dekorera med kuber av tofu och sötpotatis, svampen samt en stor klick aubergineröra. Sprinkla över finhackad vårlök och rostad lök.