Energi

De ser till att alla får en god jul

Att fira jul ensam är för många förknippat med skam och ångest.

På julafton arrangeras ett flertal tillställningar i Göteborg för att sprida värme och julglädje till dem som känner sig ensamma eller har det svårt kring jul. Syre Göteborg har pratat med några av arrangörerna.

Vem tänder ett ljus för dem som vandra i mörkret? Dansa kring granen, hoppfallerallanlej. Glädjens högtid. Kallt lyser julens stjärna på dem som icke hava något hem! Så lyder några rader ur Tage Danielssons klassiska julberättelse Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton. Som tur är finns det i Göteborg, sedan flera år tillbaka, ett antal initiativ för dem som har det svårt eller känner sig ensamma kring jul.

Aidin Fanni och Anna Zetterholm är båda med och arrangerar En anständig jul på Pustervik. Bakom arrangemanget står bland kultur- och musikföreningen Truckstop Alaska.

– Vi startade för sex år sedan med att samla in mat och kläder som vi kunde skänka bort, berättar Aidin, som varit med sedan starten. Många ville vara med och ställa upp och de bestämde sig snart för att skapa ett öppet julfirande dit alla skulle kunna känna sig välkomna. Anna gick med när hon flyttade till Göteborg för några år sedan. Först jobbade hon ”på golvet”, som volontär, men nu är hon även med i arrangörsgruppen.

– För mig känns det helt otroligt att få vara en del av det här och se människor bli så varma och lyckliga som de blir. Jag skulle nog inte kunna rättfärdiga för mig själv att sitta hemma och äta lussebullar när jag vet att det finns folk som sover utomhus, säger hon.

Upplägget kommer att vara ungefär detsamma i år som tidigare år, berättar Aidin.

– Vi ringer runt till restauranger och frågar om de har mat över från julbord som de vill skänka. Sen får vi också en del andra saker som hygienartiklar och kläder från Emmaus till exempel, som vi ger bort under dagen. Även Pustervik ställer upp med att låna ut lokalen gratis.

Vi kommer också att ha livemusik och bjuda på alkholfri glögg. Hela tillställningen är alkoholfri, tillägger Anna.

Förra året var det cirka 500 besökare som kom på arrangemanget och de räknar med något liknande även i år.

– Men det viktiga är inte hur många som kommer, utan att vi skapar en plats för gemenskap för de som inte har någon annanstans att gå, säger Anna.

En annan jultradition i Göteborg är Hagabions gratis filmvisningar på julafton under parollen: ”För alla som vill fira jul – och som vill ha någonstans att vara. För alla som inte vill fira jul – och som vill ha något att göra.”

I år visas bland annat den hyllade Sameblod, Aki Kaurismäkis Jul i natten och den flerfaldigt prisbelönta och oscarsnominerade Havets sång som programläggarna kallar för ”vårt alternativ till Kalle Anka – en film för alla att samlas kring”. Kvällen avslutas med samma film som fick inleda den här artikeln, det vill säga Karl Bertil Jonssons julafton.

Vill man ha ett mer traditionellt julfirande kan man bege sig till exempelvis St Johanneskyrkan eller Saronkyrkan. Johanna Azar, enhetschef för St Johanneskyrkan på Göteborgs kyrkliga stadsmission, berättar att de kommer att hålla öppet i Johanneskyrkan som vanligt hela julhelgen och bjuda på gratis julbord till de som kommer dit. De räknar med att det kommer att komma ungefär 500 personer varje dag.

– Det kan vara personer som vill slippa sitta ensamma runt jul, men det kan också handla om att man har ekonomiska svårigheter, säger hon.

Till sin hjälp har de ett 60-tal volontärer som hjälper till med matservering, pyntning och andra saker för att få allt att funka. I år har de haft så många volontärer som har hört av sig och velat hjälpa till att de har varit tvungna att sätta en maxgräns.

De har också kontakt med flera företag som bidrar med gratis mat.

På Saronkyrkan kommer man också att ha ett öppet julfirande. Det inleds med en gudstjänst klockan 11 och därefter kommer man att bjuda på julbord, ha dans kring granen och lekar för barn.

– Vi har ett socialt nätverk som vi har kontakt med året runt som vi bjuder in till det här. Sen är det även öppet för andra att komma i mån av plats, men det krävs att man anmäler sig först, berättar Daniel Dalemo, omsorgspastor på Saronkyrkan.

Syftet med deras arrangemang är framför allt att motverka den ensamhet som många känner just kring jul. Daniel Dalemo berättar också att det under hela december är många personer som hör av sig till dem och ber om hjälp på olika sätt.

Aidin och Anna på En anständig jul hoppas att julfirandet också ska bli ett tillfälle till integration, att de som kommer dit kanske ska möta människor som de inte hade mött naturligt annars.

– Det brukar bli så att det blir en naturlig mötesplats för till exempel EU-migranter, ensamkommande och hemlösa – men också för ensamstående föräldrar eller äldre ensamma som inte har någon annanstans att ta vägen, säger Aidin.

För att underlätta integrationen kommer de att ha information på olika språk och även grafiska ikoner.

– Men ofta räcker det med att peka, kramas och le för att alla ska förstå och känna sig välkomna, säger Anna.

Julfirandet på Pustervik kommer att vara sekulärt, utan religiösa inslag, för att även de som kommer från andra religioner ska känna sig välkomna. Men en hel del klassiska saker, så som traditionella rätter på julbordet och julpynt kommer ändå att finnas eftersom det är något som väldigt många uppskattar.

Barn som kommer ska också kunna få julklappar, men i övrigt vill de försöka komma bort från det kommersiella budskapet som blivit så starkt förknippat med julen. Istället fokuserar de på värmen och gemenskapen.

– Vi försöker också tänka på miljön och att mat inte ska slängas, så den mat vi får över skänker vi i vår tur vidare till härbärgen, säger Anna.

Vad är era förhoppningar inför den här dagen?

– Jag hoppas att jag ska gå därifrån med den där löjliga känslan av eufori som infinner sig när man känner att man har gjort någonting vettigt istället för att bara ha suttit hemma, säger Aidin.

– Jag har en enda enkel förhoppning och det är att alla som kommer hit ska känna sig glädjefyllda och mätta när de går därifrån. Svårare än så behöver det inte vara, säger Anna.

Hit kan du gå på julafton:

En anständig jul
Plats: Pustervik
Tid: kl 12–20
Arrangörer: En Anständig Jul, Pustervik, och Truckstop Alaska, i samarbete med ETC Göteborg och Music against violence.

Julafton på Hagabion

Plats: Hagabion Tid: kl 12–20
Arrangörer: Folkets bio/Hagabion

Saronkyrkans jul

Plats: Saronkyrkan Tid: 11–12 gudstjänst, 12–15 julfirande
Arrangör: Saronkyrkan Obs! Anmälan krävs

Jul i St. Johanneskyrkan

Plats: Johanneskyrkan Tid: 12–20 (12–18 på juldagen och annandagen)
Arrangör: Stadsmissionen