Energi

Chutney som växer runt knuten

Kvittenbusken är en rosväxt liksom äppelträdet, och frukterna liknar äpplen men har en annan smak.

De gröngula frukterna, ungefär i samma storlek som satsumas, som växer på många prydnadsbuskar i städerna, är kvitten. De är intensivt syrliga men mycket aromatiska och man kan göra god sylt eller chutney av dem. Här är ett recept på en sötsyrlig, frisk och het chutney. Receptet räcker till en burk.

När det inte är säsong för att gå ut och plocka kvitten runt hörnet kan du köpa frukterna till exempel i en orientalisk mataffär. Tänk på att de kvittenfrukter man kan köpa är mycket större än de du kan plocka i rabatten.

Du behöver:

10 små kvittenfrukter eller 4 stora muscovadosocker efter smak en kvist färsk mynta några kardemummakapslar en skiva färsk ingefära, några millimeter tjock en chilifrukt en aning salt

Gör så här:

Skölj frukterna och skär dem i småbitar. De har kärnhus, som äpplen och päron, och dem kan du ta bort. Skiva chilin och hacka ingefäran. Koka upp fruktbitarna, ingefäran och den skivade chilin med en liten skvätt vatten, bara lite, så att det inte ska koka fast. Rör om då och då. Låt fruktröran koka tills den är mosig. Låt gärna kärnhusen koka med – de innehåller mycket pektin, som gör konsistensen fastare när chutneyn svalnar. Smaksätt med socker, salt och stött kardemumma. Smaka av under tiden så att smaken blir som du vill. Klipp myntan i strimlor och blanda i den. Ta bort kärnhusen. Häll chutneyn i burken och låt den svalna med öppet lock.