Energi

Liv gör medvetna val för en klimatsmart jul

Liv Linder är intresserad av hållbarhetsfrågor och har flera tips på hur man kan fira en mer hållbar jul.

Julen stressar många, både tidsmässigt och ekonomiskt. Att välja en mer hållbar konsumtion bidrar till en gladare planet. Liv Linder har under många år varit engagerad i hur man som konsument kan leva mer hållbart. Syre tar ett snack med henne för att få de bästa tipsen.

På vilket sätt kommer du sträva efter att fira mer hållbart i jul?

– Vi köper en del julklappar till vårt barn och till hans kusiner. Det blir både nytt och begagnat. Till de vuxna som vi vill ge en julklapp köper vi gåvogram från olika organisationer som vi vill stödja. Jag låter gärna julen handla om att umgås och att dela med sig. Det är det som gör mig glad.

Vad tycker du att konsumenterna bör tänka på i jul?

– Julen har ju kommit att handla mycket om prylar. Samtidigt blir det allt vanligare att folk rensar i sina hem för att de helt enkelt känner att de har för mycket grejer. Jag tror att det är viktigt att tänka på om de som man ska köpa klappar till verkligen, verkligen vill ha fler saker.

– Kan det vara så att det fungerar lika bra att ge något ätbart, en upplevelse eller något annat som du vet säkert att personen kommer att använda? Många tycker att det är skönt att få ett gåvogram, där gåvogivaren skänkt en slant till en organisation, i stället för att få en sak.

– Något annat jag tänker på är hur mycket julprydnader som second handbutikerna fylls med varje år. Det finns ingen anledning att köpa nya julgranskulor och porslinstomtar.

Vilka är dina tre främsta tips för kommande julfirare?

– Byt ut en del av julklapparna mot gåvogram till organisationer. Testa vegovarianter av klassikerna på julbordet. Testa att skapa egna traditioner. Det finns inga måsten under julen, andra än de du själv tackar ja till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV