Radar

Miljö- och klimatnämnden granskas av länsstyrelsen

Helena Norin.

I går valdes Helena Norin till ny ordförande i miljö- och klimatnämnden. Samtidigt ska miljöförvaltningens arbete granskas av länsstyrelsen med anledning av den senaste tidens stora personaltapp.

I går torsdag valdes miljöpartisten Helena Norin till ny ordförande i miljö- och klimatnämnden inom Göteborgs stad, efter att ha suttit som ersättare under 2017.

Hon är civilingenjör i kemiteknik och har tjugo års engagemang inom Naturskyddsföreningen i bagaget, varav fyra år som ordförande i Göteborg. Norin tar över ordförandeskapet efter Michael Törnqvist som valt att sluta.

I sitt nya ämbete vill Helena Norin prioritera stadens arbete med att motverka klimatförändringarna.

– Klimatfrågan är global, men den stora förändringen måste ske lokalt. Både kommunerna och företagen måste minska utsläppen och ställa om till en mer klimatsmart verksamhet säger Helena Norin i ett pressmeddelande.

Helena Norin tar över rollen som ordförande i en organisation som det stormat kring den senaste tiden. Flera medier har rapporterat om att många medarbetare sagt upp sig från miljöförvaltningen det senaste året på grund av dålig arbetsmiljö.

Nyligen skrev Göteborgsposten att även länsstyrelsen nu reagerat och ska se över huruvida kommunen klarar av att granska miljöfarliga verksamheter. I dagsläget ansvarar Göteborgs stad för ungefär 90 av 120 tillståndspliktiga verksamheter.

– Vi märker att det inte fungerar på samma sätt som för något år sedan. De svarar inte på remisser på samma sätt som förut och ger inte lika väl underbyggda svar som vanligt. De har förlorat en del erfaren personal, det märker vi, säger Lotta Sahlin Skoog.

Miljödirektör Anna Ledin säger i sin tur till GP att förvaltningen hade både kompetens och kapacitet för att klara av tillsynsuppdraget, samt att man inte har fått några signaler från länsstyrelsen om att kvaliteten på arbetet skulle ha sjunkit.

Länsstyrelsens granskning kommer att ske under december månad.