Energi

Hallå där! …

Annika Hallberg, styrelseledamot BFF Strays, med hunden Dana.

… Annika Hallberg från BFF Strays, som blivit inbjuden av Veganprojektet Göteborg att prata om arbetet med att hjälpa utsatta spanska hundar att få nya hem i Sverige, på Frilagret i morgon lördag.

Ni i BFF Strays jobbar med spanska gatuhundar och försöker hitta hem till dem i Sverige. Hur fungerar ert arbete om man själv kan tänka sig att adoptera?

– En viktigt reflektion på frågan är att det inte bara handlar om så kallade gatuhundar, då många av hundarna har haft ett hem tidigare, men blivit övergivna av olika orsaker. BFF Strays arbetssätt går ut på att hunden först hamnar i ett av våra erfarna jourhem väl i Sverige, där den i lugn och ro får landa innan vi börjar leta efter lämpliga adoptörer.

På vår hemsida kan man lämna en intresseanmälan om man vill adoptera en av hundarna vi förmedlar. Vi tar därefter kontakt och sedan följer hembesök och intervjuer. Eftersom vi känner hunden väl vid det laget, så vet vi vad för familj just den hunden behöver och vi kan på det sättet undvika att hunden omplaceras igen efter adoption.

Många köper ju hundar från uppfödare. Varför bör man undvika det, tycker du?

– Så länge det finns tusentals hemlösa hundar som behöver oss så anser jag inte att det är okej att stötta avel genom att köpa en valp. Vi människor har ett stort ansvar och bör inte skaffa djur enbart för att uppfylla egna behov eller drömmar.

I samband med eventet på Frilagret serveras vegansk brunch. Måste arbetet för gatuhundar höra ihop med veganism?

– För mig är det otänkbart att bry mig så mycket om hundar och deras välfärd som jag gör och samtidigt äta animalier. Alla djur är lika mycket värda, inte bara de som vi ser som husdjur.