Radar

Västra Götalandsregionen startar egen nyhetssajt

Nu startar vgrfokus.se – en webbaserad nyhetskanal för text- och videonyheter om Västra Götalandsregionen, som också är finansiär. Själva hävdar de dock ett journalistiskt oberoende.

– Vgr har drygt 53 000 anställda och en omsättning på 62 miljarder. Den verksamhet vi bedriver träffar invånarna varje dag i någon form och förtjänar att synliggöras, beskriver Erik Lagersten, kommunikationsdirektör om varför de startar sajten.

I sin ledartext om varför Västra Götalandsregionen (Vgr) tagit initativ till nyhetssajten skriver han att det rapporteras för lite om landstingets verksamhet, och när det rapporteras är det allehanda negativ rapportering.

– Det är såklart relevant och viktig mediebevakning, men Vgr är en stor aktör som kan belysas på väldigt många och olika sätt. Den tid och kunskap som behövs för att kunna rapportera regelbundet om Vgr finns det för lite av på redaktioner i Västra Götaland – med något eller några lysande undantag.

– Mediebranschens omställning med slimmade redaktioner som följd har inte undgått någon och flera har inte längre en dedikerad landstingsreporter, beskriver Erik Lagersten.

En annan anledning är att kunna synas där medborgarna verkar, det vill säga online och på sociala medier. Vgrfokus ska ”inte vara politisk” men ska kunna beskriva politiken. Skribenterna ska vara både anställda och frilansare och redaktionen ”självständig”. Erik Lagersten kommer att vara ansvarig utgivare.

– Jag kommer bara fatta redaktionella beslut när redaktören ber om det, och jag kommer att vara lyhörd för kritik och argument för och emot arbetssättet.