Zoom

Med grönt runt knuten

Utrymme för kontemplation.

I Göteborg finns mer naturområden än bebyggelse. Ändå uppfattas inte staden som särskilt grönskande av invånarna. Men för den som lyfter blicken är det gröna inte långt borta. Friluftslivet är nära och tillgängligt. Häng med Syre Göteborg på utflykt i den nära naturen.

Nu har novembermörket lagt sig som en gråmörk filt över Göteborgslandskapet. Precis innan löven hann blåsa bort för i år gav vi oss ut på vandring i skogarna kring Delsjön, femton minuters spårvagnsresa från Brunnsparken. Göteborgs friluftsområden finns alldeles runt knuten. I nästan alla riktningar från centrum finns ett naturområde tillgängligt med kollektivtrafiken. Mellan Tuve och Lundby på Hisingen ligger Göteborgs största park Hisingsparken som anknyter till Svarte mosse vid Biskopsgården, Västra Göteborg har bland annat Ruddalen, i Östra Göteborg hittar vi Delsjöområdet, i nordöst finns till exempel Fjällbo ängar, Lärjeån och Hjällboskogen och mittemellan Göteborg och Mölndal finns sagolika Änggårdsbergen. Vägen ut i skog och mark behöver inte vara mer komplicerad än att packa ryggsäcken och sätta sig på vagnen, hoppa av och traska på.

Hitta ut:

Googla ”naturområden Göteborg” och du hittar till Göteborgs stads hemsida där stadens olika park- och naturområden listas.
För den som gillar att nörda in sig på hur andra rör sig i skogarna runt stan finns labs.strava.com/heatmap där man kan söka på Göteborg. Då ser man vad alla cyklister eller löpare som använder appen Strava har tagit för stigar.
Om du vill utforska platser i Sverige virtuellt finns numera sajten scoutview. com. Det är scouterna och Google som har samarbetat för att få in bilder från vissa vandringsleder i verktyget Google Maps.
Ett boktips på området är Det vilda Göteborg som vill ge inspiration att hitta till nära naturupplevelser och roliga äventyr som passar barnfamiljer och andra nyfikna. Boken är skriven av Karin Fingal och Fredrik Schenholm.

Park och naturreservat:

Hisingsparken
Hisingsparken är Göteborgs kommuns största parkområde och omfattar cirka 320 hektar. Inom Hisingsparken finns S A Hedlunds park, som grundades av S A Hedlund, chefredaktör på Göteborgs Handels- och sjöfartstidning och en kulturpersonlighet i Göteborg. I norra delen av Hisingsparken ligger Kättilsröds 4-H-gård.
Läs mer: goteborg.com/hisingsparken
Delsjöområdet
Delsjöområdets naturreservat är ett cirka 760 stort naturreservat mellan östra delen av Göteborgs kommun, nordöstra delen av Mölndals kommun och nordvästra delen av Härryda kommun. Det är även ett Natura 2000-område. Reservatet utgörs av skogsmark runt Lilla och Stora Delsjön. Skatås motionscentral ligger i anslutning till reservatet.
Läs mer: delsjoomradet.se
Källa: Wikipedia