Energi

En helkväll med skön meny och läcker inredning

Vegmes burgare går alltid hem, även om det vore kul med en egenkomponerad.

Äntligen ska jag besöka Steampunk bar på Kungshöjd. Jag är nyfiken på inredningen och jag är nyfiken på menyn som erbjuder både burgare och fajitas. Främst vill jag veta: Hur pass steampunkig är egentligen Steampunk bar?

Låt oss först reda ut ett frågetecken: Vad är steampunk? Det är ett slags science fiction-genre som kretsar kring viktoriansk estetik mixad med mekaniska prylar, mässing, kugghjul, ångmaskiner och randiga luftballonger. Kort sagt: Stormhatt dekorerad med gamla rostiga svetsarglasögon kan vara en tydlig indikation på att du just mött en steampunkfantast.

Vurmen för estetiken har förflyttats från subkulturen ut till allmän beskådan. Ett tydligt exempel är Kaninlandet på Liseberg, där en rad åkattraktioner går i tydlig steampunkstil. Inredningsbutiken Artilleriet är ett annat exempel. Och så klart också Steampunk bar.

Vi besöker restaurangen en lugn torsdagkväll och förväntningarna på inredningen är höga. Kanske lite för höga. Redan utanför dörren inser jag att Steampunk bar inte riktigt lever upp till min bild av ett gigantiskt uppfinnarlabb med manicker och ångmaskiner från golv till tak, men prylarna och mässingen finns där, om än i något mindre skala.

Vi får ett bord för två och menyer i våra händer, utdelade av en mycket skojfrisk servitör som ska komma att förgylla kvällen ytterligare några gånger. På menyn finns en vegansk burgare som heter No cow burger och den beställs av mitt sällskap. Själv spanar jag in rätten Portabello fajitas med västerbottenost och lyckas utan problem beställa en vegansk variant.

Dryckesmenyn är rejält tilltagen, med allt från standardlager till flaskor för 300 spänn. Gin verkar också stå i fokus. En vanlig, ekologisk pilsner duger gott till mig. Vi får in våra rätter och det är en mycket trevlig syn. Jag har tre fylliga fajitas framför mig, tillsammans med en morotssallad och grillad majskolv. Mitt sällskaps burgare ser också störtskön ut, med smält ost och läckert bröd. Vi hugger in och det smakar fint. Jag tror ingen skulle sakna kött i mina fajitas. Svampen är härligt salt och tuggig, dekorerad med avodado, koriander och chipotlemajonnäs. Morotssalladen bredvid är en syrlig historia, tillsammans med picklad rödlök. Jag älskar syrliga sallader så den slinker ner fint.

Sällskapets burgare är helt klart också väl godkänd. Vi kan snabbt konstatera att själva burgaren är Vegmes färdiga, vilken vi båda uppskattar. Brödet har en fin, grillad färg och som dressing återfinns chipotlemajjon igen. Jag tycker mig känna igen smaken:

Är det månne Astrid och apornas färdiga? I så fall gör Steampunk bar helt rätt. Om alternativet till färdiga produkter är att inte servera veganskt över huvud taget, är just färdiga produkter att föredra.

Priset är dock lite i överkant, om man måste betala för något man själv kan köpa på ICA. Därför stannar betyget på en 4, men det är trots allt ett ganska generöst betyg och ja, jag rekommenderar absolut Steampunk bar. Maten är härlig och atmosfären likaså. Nästa gång blir det övervåningen, som tycks höja mysfaktorn några grader.

Restaurang:

Steampunk bar
Plats:
Kungsgatan 7A Göteborg

Steampunk bar

Priser:
No cow burger: 179 kronor
Portabello fajitas: 198 kronor
Bryggmästarens ekologiska lager: 69 kronor
Betyg: 4 av 5